Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 2. október 2024Meniny má Levoslav
< sekcia Zahraničie

Proiránske milície z Iraku varujú USA pred pomocou Izraelu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Irán v utorok večer vypálil smerom na Izrael takmer 200 rakiet.

Dubaj 1. októbra (TASR) - Iránom podporované iracké ozbrojené formácie v utorok varovali pred svojimi útokmi na americké základne v Iraku i v priľahlom regióne. Uskutočnia ich, ak sa Spojené štáty pripoja k akejkoľvek reakcii na iránske útoky na Izrael alebo ak Izrael použije iracký vzdušný priestor na útok proti Teheránu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie skupiny, ktorá sa nazýva Koordinačný výbor pre iracký odpor, uviedla, že Iránom podporované milície v Iraku pravidelne mieria bezpilotnými lietadlami na základne, v ktorých sídlia americké sily v Iraku a Sýrii. Tvrdia, že sa takto mstia za podporu Washingtonu Izraelu v jeho vojne proti palestínskemu radikálnemu hnutiu Hamas v Pásme Gazy a proti proiránskemu hnutiu Hizballáh v Libanone.

Irán v utorok večer vypálil smerom na Izrael takmer 200 rakiet. Spravodajský server Axios uviedol, že raketový útok sa odohral v dvoch vlnách.

Izraelská armáda tvrdí, že protivzdušná obrana bola "účinná" a zneškodnila "veľa" z vypustených balistických rakiet. Na obrane Izraela sa podieľali aj USA, a to tak, že údajne odhalili hrozbu z Iránu a podľa izraelskej armády zachytili aj niektoré z vypálených iránskych rakiet.

Izraelská armáda dodala, že eviduje "izolované" prípady, keď iránske rakety neboli zneškodnené protivzdušnou obranou. Došlo k tomu v niekoľkých lokalitách v strednom a južnom Izraeli.

Iránska štátna televízia informovala, že svoj cieľ v Izraeli zasiahol 80 percent rakiet.