Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 24. september 2024Meniny má Ľuboš aj Ľubor
< sekcia Zahraničie

Proiránske šiitské milície zaútočili na izraelskú vojenskú základňu

Útok na Izrael. Foto: TASR/AP

V reakcii cez víkend Hizballáh podnikol masívny raketový útok, na ktorý Izrael odpovedal v pondelok leteckými útokmi na pozície Hizballáhu po celom Libanone.

Bagdad 23. septembra (TASR) - Šiitská aliancia ozbrojených Iránom podporovaných skupín Islamský odpor v Iraku v noci na pondelok zaútočila dronom na vojenskú základňu izraelskej brigády Golani na okupovanom Západnom brehu Jordánu. TASR informuje podľa agentúr Reuters a DPA.

Izraelská armáda uviedla, že dron vyslaný z Iraku zachytila v južnej časti okupovaných Golanských výšin. Pri útoku sa nikto nezranil.

K dronovému útoku sa šiitské milície prihlásili aj v nedeľu. Uviedli, že útok cielil na strategické miesta na okupovaných územiach a podnikli ho zo solidarity s Palestínčanmi.

Islamský odpor v Iraku od začiatku vojny v Pásme Gazy podniká pravidelné útoky na vojenské ciele v Izraeli. Tvrdí, že nimi podporuje Palestínčanov, ktorí v Pásme Gazy bojujú proti Izraelu.

K najnovšiemu útoku tejto irackej aliancie zároveň prichádza v čase rastúceho napätia na Blízkom východe po útokoch na príslušníkov libanonského hnutia Hizballáh. Pri útoku, z ktorého je obviňovaný Izrael, vybuchlo v Libanone minulý týždeň množstvo komunikačných zariadení, ktoré používali príslušníci Hizballáhu. Celkovo pri ňom zahynulo 37 ľudí.

V reakcii cez víkend Hizballáh podnikol masívny raketový útok, na ktorý Izrael odpovedal v pondelok leteckými útokmi na pozície Hizballáhu po celom Libanone.