Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Zahraničie

Prokurátor podal voči Trumpovi obžalobu za pokus o zvrátenie volieb

Na snímke obžaloba proti Trumpovi. Foto: TASR/AP

Trumpovi právnici sa usilujú dosiahnuť odloženie prípadu na obdobie po novembrových prezidentských voľbách, v ktorých sa republikán Trump stretne s kandidátkou Demokratickej strany Kamalou Harrisovou.

Washington 28. augusta (TASR) - Osobitný prokurátor Jack Smith vzniesol v utorok novú verziu obžaloby voči exprezidentovi USA Donaldovi Trumpovi v spojitosti s pokusom o zvrátenie výsledkov prezidentských volieb v roku 2020. TASR informuje podľa agentúr AFP, Reuters a stanice CNN.

Exprezident je obvinený zo sprisahania s cieľom podviesť vládu Spojených štátov či z bránenia úradného výkonu - zasadnutia amerického Kongresu 6. januára 2021, na ktorom malo byť potvrdené víťazstvo súčasného prezidenta USA Joea Bidena vo voľbách.

Nová verzia obsahuje tie isté štyri body obžaloby ako predchádzajúca, berie však od úvahy aj júlové rozhodnutie Najvyššieho súdu USA, na základe ktorého má bývalý prezident voči trestnému stíhaniu určitú imunitu. Nová obžaloba neobsahuje materiál, na ktorý by sa mohla táto imunita vzťahovať.

Najvyšší súd v júli rozhodol, že Trump má imunitu voči trestnému stíhaniu za činy spáchané počas pôsobenia vo funkcii; môže však byť stíhaný za neoficiálne konanie, píše AFP.

Smith a Trumpovi právnici mali v najbližších dňoch predstaviť rozpis predsúdnych konaní, pripomína AFP. Sudkyňa Tanya Chutkanová určila pojednávanie na 5. septembra. Vzhľadom na novú obžalobu však nie je jasné, či sa uskutoční.

Trumpovi právnici sa usilujú dosiahnuť odloženie prípadu na obdobie po novembrových prezidentských voľbách, v ktorých sa republikán Trump stretne s kandidátkou Demokratickej strany Kamalou Harrisovou, pripomína AFP.

Trumpovi priaznivci vtrhli 6. januára 2021 do budovy Kapitolu. Trump ešte ako úradujúci prezident pred týmito udalosťami v prejave vyzval svojich priaznivcov, aby sa vydali ku Kapitolu a dali najavo svoj nesúhlas. V dôsledku nepokojov zahynulo päť ľudí.