Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Zahraničie

Prokuratúra vyšetruje kybernetický útok na Poľskú tlačovú agentúru

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Prípad vyšetruje odbor trestného konania Úradu pre vnútornú bezpečnosť. V prípade odhalenia páchateľa mu hrozí trest odňatia slobody až na osem rokov.

Varšava 29. júna (TASR) - Varšavská okresná prokuratúra začala vyšetrovanie kybernetického útoku na Poľskú tlačovú agentúru (PAP). V sobotu to povedal hovorca prokuratúry, informuje TASR podľa agentúry PAP.

Na poľskú tlačovú agentúru 31. mája zaútočili hackeri, ktorí prostredníctvom online služby PAP rozoslali dezinfomáciu. Podľa nej premiér Donald Tusk oznámil čiastočnú mobilizáciu 200.000 brancov, ktorí budú vyslaní na Ukrajinu. Správu vydanú o 14:00:53 PAP okamžite zrušila, ale o 14:17:15 bola znovu rozoslaná. Aj toto druhé vydanie bolo zrušené.

Prokuratúra začala vyšetrovanie "šírenia nepravdivých informácií, ktorých cieľom je spôsobiť vážne narušenie systému alebo hospodárstva Poľskej republiky neurčenou osobou alebo osobami zapojenými do zahraničnej rozviedky alebo konajúcej v jej mene," oznámil hovorca Piotr Skiba.

Podpredseda vlády a minister pre digitálne záležitosti Krzysztof Gawkowski uviedol, že "všetko nasvedčuje tomu, že máme dočinenia s kyberútokom, ktorý smeroval z ruskej strany" s cieľom šíriť "dezinformácie pred voľbami a paralyzovanie spoločnosti".

Prípad vyšetruje odbor trestného konania Úradu pre vnútornú bezpečnosť. V prípade odhalenia páchateľa mu hrozí trest odňatia slobody až na osem rokov.