Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Zahraničie

Doneckí separatisti dali vláde ultimátum a žiadajú pripojenie k Rusku

Proruskí demonštranti v Donecku pri strete s políciou pred budovou regionálnej správy. Foto: TASR/AP

Účastníci demonštrácie v Donecku na úvod svojho mítingu prijali vyhlásenie, v ktorom deklarovali, že v prípade vyostrenia situácie na Ukrajine požiadajú o pomoc Rusko i Čínu.

Doneck/Luhansk 6. apríla (TASR) - Predstavitelia domobrany v Donecku, ktorá dnes v meste obsadila budovu oblastnej samosprávy, dali úradom ultimátum, aby do dnešnej 24.00 h zvolali zasadnutie oblastného parlamentu. Ten má rozhodnúť o vypísaní referenda o pričlenení Doneckej oblasti k Rusku.

Ak zasadnutie oblastného parlamentu zvolané nebude, proruská domobrana pohrozila, že zorganizuje schôdzku svojich zástupcov v ňom a už v pondelok vytvorí paralelnú tzv. národnú oblastnú radu.

V Donecku sa dnes zišlo asi 2000 proruských aktivistov, ktorých časť potom zaútočila na budovu oblastnej samosprávy, obsadila ju a vztýčila na nej ruské vlajky. Polícia k budove, ku ktorej prišlo mnoho ľudí, vyslala vodné delo a policajné jednotky so psami.

Maskovaný proruský demonštrant máva ruskou vlajkou pred budovou regionálnej správy v Donecku
Foto: TASR/AP


V budove po jej obsadení začal zasadať nový koordinačný výbor, ktorý prijal spomínané uznesenie s ultimatívnou požiadavkou na zvolanie mimoriadneho zasadnutia oblastného parlamentu.



Nemenovaný predstaviteľ domobrany účastníkov mítingu pred budovou vyzval, aby priniesli vrecia s pieskom, pneumatiky a začali budovať barikády. Tvrdil, že do Donecka sa im na pomoc vydali ľudia z Luhanska, Mariupola a ďalších východoukrajinských miest.

Podľa agentúry Ukrinform sa momentálne na námestí pred budovou nachádza asi 600 ľudí, vo vnútri ich je približne 200.

Proruskí demonštranti nesú obrovskú ruskú štátnu vlajku v Donecku, Ukrajina, v nedeľu 30.marca 2014.
Foto: TASR/AP
Účastníci demonštrácie v Donecku na úvod svojho mítingu prijali vyhlásenie, v ktorom deklarovali, že v prípade vyostrenia situácie na Ukrajine požiadajú o pomoc Rusko i Čínu. vyslovili tiež nedôveru bývalej vládnej Strane regiónov, ktorej členovia v snahe "zachrániť si vlastnú kožu, vydali ľudí napospas fašizmu".

Výbušná je opäť aj situácia v Luhansku a Charkove, kde došlo k potýčkam medzi prívržencami a odporcami novej kyjevskej vlády. Ústup účastníkov miestneho Euromajdanu a ich ochranu pred radikálnmi proruskými aktivistami musela zaistiť polícia.

Prorusky ladení demonštranti sa po lane šplhajú na budovu sídla Rady bezpečnosti Ukrajiny (SBU) v Luhansku 6. apríla 2014. Demonštranti obsadili sídlo SBU, začali tam vybíjať okná. Pred vchodom do budovy odpálili dymovnice. Obsadeniu budovy predchádzala demonštrácia za oddelenie oblasti od zvyšku Ukrajiny. Demonštranti do budovy hádzali vajíčka a skandovali "Donbas, Donbas!".
Foto: TASR/AP


V Luhansku dnes prorusky ladení demonštranti obsadili sídlo Rady bezpečnosti Ukrajiny (SBU), začali tam vybíjať okná a ničiť vybavenie kancelárií. Pred vchodom do budovy odpálili dymovnice.

Proruskí demonštranti v ostrom strete s ukrajinskou políciou pred budovou regionálnej správy v Donecku
Foto: TASR/AP


Obsadeniu budovy predchádzala demonštrácia za oddelenie oblasti od zvyšku Ukrajiny. Demonštranti do budovy hádzali vajíčka a skandovali "Donbas, Donbas!".

Ako informovali ukrajinské agentúry, počas útoku na budovu SBU boli dve osoby zranené: jedna žena utrpela zranenie hlavy a jedného z policajtov museli z budovy vyniesť na nosidlách.

Proruskí aktivisti počas potýčok s políciou pred vládnou budovou v Donecku 6. apríla 2014.
Foto: TASR/AP


Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov dnes odložil pracovnú cestu do Litvy, aby sa zaoberal riešením protestov proruských "separatistov" vo východoukrajinskom Luhansku a Donecku. Informovala o tom dnes tlačová služba parlamentu.

Okrem toho - ako informovala agentúra UNIAN - Turčynov zvolal mimoriadnu schôdzku tzv. silových rezortov a situáciu v Luhansku a Donecku prebral pod svoju osobnú kontrolu.