Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Zahraničie

Protestujúci v Bangladéši vyzývajú k pochodu za odstúpenie premiérky

Ľudia sa zúčastňujú na zhromaždení proti premiérke Sheikh Hasina a jej vláde, požadujú spravodlivosť pre obete zabité pri nedávnych celoštátnych smrteľných zrážkach v bangladéšskej Dháke. Foto: TASR/AP

V uliciach hlavného mesta sa v pondelok pohybujú tanky, policajné vozidlá a pešie hliadky. Civilnú dopravu takmer nevidieť.

Dháka 5. augusta (TASR) - Protestujúci študenti v Bangladéši aj napriek celonárodnému zákazu vychádzania vyzvali spoluobčanov na účasť v pondelkovom pochode do hlavného mesta Dháka. Snažia sa tým vytvoriť tlak na premiérku Hasínu Vadžídovú a prinútiť ju k odstúpeniu po najnovších zrážkach s políciou, pri ktorých prišlo o život takmer 100 ľudí. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

V uliciach hlavného mesta sa v pondelok pohybujú tanky, policajné vozidlá a pešie hliadky. Civilnú dopravu takmer nevidieť.

Najmenej 91 ľudí zahynulo v nedeľu a stovky utrpeli zranenia počas protestov. Polícia proti demonštrantom používala gumové projektily a slzotvorný plyn. Od nedele zároveň platí neobmedzený zákaz vychádzania, železnice nepremávajú a odevný priemysel sa tiež zastavil. Vláda vyhlásila všeobecné trojdňové prázdniny. Už druhýkrát počas protestov bol vypnutý vysokorýchlostný internet, uvádzajú mobilní operátori.

Počet obetí nedeľňajších protestov, medzi ktorými bolo najmenej 13 policajtov, bol najvyšší za jeden deň v histórii Bangladéša.

"Vláda zabila mnohých študentov. Nastal čas na konečnú odpoveď," napísal na Facebooku koordinátor protestov. Zároveň vyzval ľudí, aby sa zúčastnili na protestoch a zaujali tak svoje stanovisko.

Bangladéšska armáda žiada občanov, aby dodržiavali zákaz vychádzania. "Armáda si bude plniť svoje povinnosti v súlade s bangladéšskou ústavou a platnými zákonmi krajiny," uviedla v nedeľňajšom vyhlásení.

Protesty sa v krajine začali minulý mesiac, keď študenti v uliciach demonštrovali za zrušenie systému kvót na miesta vo verejnom sektore. O život prišlo najmenej 150 ľudí a tisíce sa zranili. Najvyšší súd rozhodol o zrušení väčšiny kvót a demonštrácie ustali. Ľudia však žiadajú spravodlivosť pre obete protestov a ich rodiny a tiež vyvodenie politickej zodpovednosti premiérky, ktorá v januári začala svoje štvrté volebné obdobie.

Kritici premiérky a skupiny na ochranu ľudských práv obvinili vládu z neprimeraného používania sily na potlačenie protestov. Premiérka i ministri to odmietajú.