Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Zahraničie

Prvá cesta nového šéfa britskej diplomacie Lammyho viedla do Nemecka

Nastupujúci minister zahraničných vecí, Commonwealthu a rozvoja David Lammy prichádza na Downing Street v Londýne v piatok 5. júla 2024. Foto: TASR/AP

Lammy, ktorý na poste ministra zahraničných vecí nahradil konzervatívca Davida Camerona, zverejnil fotografie zo stretnutia s Baerbockovou.

Berlín 7. júla (TASR) - Novovymenovaný britský minister zahraničných vecí David Lammy pricestoval v sobotu do Nemecka na svoju prvú zahraničnú návštevu, len deň po drvivom víťazstve labouristov v parlamentných voľbách, a vyzval na "obnovenie" vzťahov s európskymi spojencami. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry AFP.

Lammy rokoval so svojou nemeckou rezortnou kolegyňou Annalenou Baerbockovou, ktorá pri tejto príležitosti zdôraznila, že "Spojené kráľovstvo je nenahraditeľnou súčasťou Európy". Dodala, že Nemecko "spolupracuje s novou britskou vládou s cieľom zistiť, ako sa Spojené kráľovstvo môže priblížiť k Európskej únii".

Lammy, ktorý na poste ministra zahraničných vecí nahradil konzervatívca Davida Camerona, zverejnil fotografie zo stretnutia s Baerbockovou. "Je čas obnoviť naše vzťahy s európskymi priateľmi a spojencami. Preto som v Nemecku na svojej prvej návšteve vo funkcii ministra zahraničných vecí," napísal na sociálnej sieti X.

Ministri rokovali o otázkach od posilnenia podpory NATO pre Ukrajinu cez situáciu na Blízkom východe až po zmenu klímy. "Spolu s Baerbockovou budeme riešiť spoločné hrozby a podporovať Ukrajinu," uviedol Lammy.

Labouristická vláda nového britského premiéra Keira Starmera chce uzavrieť rozsiahly bezpečnostný pakt s EÚ. Jej cieľom je pokryť aj také oblasti, ako je energetika a klíma, či užšia spolupráca v oblasti obranného priemyslu.