Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 6. júl 2024Meniny má Patrik, Patrícia
< sekcia Zahraničie

Putin a Si Ťin-pching poukázali na zbytočnosť rokovaní o Ukrajine

Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Čína a Rusko prehĺbili po začiatku invázie Moskvy na Ukrajinu svoje politické, vojenské a ekonomické vzťahy.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Astana 3. júla (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin a čínsky líder Si Ťin-pching hovorili v stredu počas stretnutia v Astane aj o Ukrajine a zhodli sa, že mierové rokovania bez prítomnosti Ruska sú zbytočné. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

"V kontexte Ukrajiny jasne upozornili na neperspektívnosť akýchkoľvek formátov bez ruskej účasti," povedal hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov po rokovaniach. Zároveň dodal, že prezidenti hovorili o všetkých oblastiach vzájomných vzťahov Ruska a Číny a vymenili si názory o regionálnych problémoch.

Putin a Si Ťin-pching sa stretli popri summite Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (SCO) v Kazachstane. Ide o organizáciu, ktorú v roku 2001 založili Rusko a Čína ako istú protiváhu voči Západu.

"Organizácia sa upevnila v úlohe jednej z kľúčových opôr spravodlivého multipolárneho sveta," uviedol Putin na začiatku rokovaní so svojim čínskymi náprotivkom. "Naša spolupráca nie je namierená voči nikomu, nevytvárame nijaké bloky alebo aliancie. Konáme len v záujme našich ľudí," dodal šéf Kremľa.

Si Ťin-pching označil Putina za starého priateľa, pričom obaja lídri poukázali na začiatku svojho stretnutia na dobré vzťahy medzi svojimi krajinami.

"Vo svetle turbulentnej medzinárodnej situácie a vonkajšieho prostredia by mali obe strany pokračovať v presadzovaní pôvodnej túžby po priateľstve, ktoré pretrvá pre nadchádzajúce generácie," povedal podľa agentúry AFP čínsky líder Putinovi.

Čína a Rusko prehĺbili po začiatku invázie Moskvy na Ukrajinu svoje politické, vojenské a ekonomické vzťahy. Obe krajiny sa pritom ohradzujú voči svetovej "hegemónii" Spojených štátov. Zároveň sa snažia o presadenie regionálnych skupín a aliancií, aby potlačili západný vplyv v regiónoch, ktoré považujú za sféry svojho vplyvu, konštatuje AFP.