Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia Zahraničie

Putin bude rokovať, ak Kyjev stiahne vojakov a vzdá sa členstva v NATO

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Rusko vo februári 2022 zaútočilo na Ukrajinu a v súčasnosti okupuje takmer jednu pätinu jej územia.

Moskva 14. júna (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin v piatok povedal, že Rusko zastaví paľbu a začne mierové rokovania v prípade, ak sa Ukrajina vzdá svojich ambícií o členstvo v NATO a stiahne svojich vojakov zo štyroch ukrajinských oblastí, na ktoré si Moskva nárokuje. TASR informuje podľa agentúr AFP a Reuters.

"Hneď, ako Kyjev oznámi, že je pripravení urobiť to a začne skutočne sťahovať vojakov a oficiálne sa vzdá plánov na pripojenie sa k NATO, okamžite - doslova v tej minúte - zastavíme paľbu a začneme rokovania," povedal Putin na stretnutí s ruskými diplomatmi.

Ruský prezident je podľa svojich slov pripravený zaručiť bezpečný odchod ukrajinských vojakov s cieľom umožniť ich stiahnutie.

Rusko vo februári 2022 zaútočilo na Ukrajinu a v súčasnosti okupuje takmer jednu pätinu jej územia. Ukrajina tvrdí, že mier môže nastať len po úplnom odchode ruských síl z jej územia a obnovení jej územnej celistvosti.

Cez víkend sa vo Švajčiarsku uskutoční mierová konferencia o Ukrajine. Účasť potvrdilo viac než 90 krajín a organizácii; Rusko však pozvané nebolo. Putin v piatok uviedol, že táto konferencia je stratou času a ďalší pokus Západu o vytvorenie protiruskej koalície.