Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Putin navrhol Dume ako kandidáta na premiéra Michaila Mišustina

Ruský premiér Michail Mišustin prichádza na vojenskú prehliadku pri príležitosti Dňa víťazstva v Moskve vo štvrtok 9. mája 2024 pri príležitosti 79. výročia ukončenia druhej svetovej vojny. Foto: TASR/AP

Volodin dodal, že Štátna duma bude teraz - prvý raz v dejinách moderného Ruska - schvaľovať predsedu vlády, jeho námestníkov, federálnych ministrov.

Moskva 10. mája (TASR) - Ruská Štátna duma, dolná komora federálneho parlamentu, v piatok prerokuje návrh na vymenovanie Michaila Mišustina za predsedu ruskej vlády.

Podľa piatkovej správy agentúry Reuters o tom informoval predseda Dumy Viačeslav Volodin s tým, že túto kandidatúru parlamentu predložil prezident Vladimir Putin.

V deň Putinovej inaugurácie - 7. mája - Mišustinova vláda v súlade s ústavou Ruskej federácie podala demisiu. Putin jej členov následne požiadal, aby svoje funkcie vykonávali až do vymenovania nového vládneho kabinetu.

Volodin dodal, že Štátna duma bude teraz - prvý raz v dejinách moderného Ruska - schvaľovať predsedu vlády, jeho námestníkov, federálnych ministrov. Objasnil, že poslanci budú tieto svoje nové právomoci vykonávať na základe novely ústavy z roku 2020.

"Začína sa nová etapa spolupráce medzi zákonodarnou a výkonnou mocou. Ak sa doteraz problémy často vysvetľovali zlyhaním vlády alebo niektorého z ministrov, teraz bude za výsledok niesť zodpovednosť vláda aj poslanci Štátnej dumy,"
napísal Volodin vo svojom statuse.

Informoval, že o kandidatúre premiéra bude v piatok najprv diskusia vo všetkých poslaneckých kluboch a následne sa uskutoční plenárne zasadnutie Dumy.

Podľa Volodina Mišustin poslancom predostrie program svojej vlády a následne bude reagovať na otázky poslancov, ktorí potom budú hlasovať o jeho kandidatúre.

Volodin označil za dôležité, aby poslanci dostali odpovede na otázky, ako bude nová vláda riešiť úlohy stanovené prezidentom, a to napr. v demografickej politike - pri podpore rodín s deťmi, pri implementácii mládežníckej politiky; posilňovaní technologickej suverenity či rozvoji hospodárstva a regiónov.