Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Zahraničie

Putin obvinil Ukrajinu zo snahy zasiahnuť jadrovú elektráreň

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Putin to uviedol na stretnutí s gubernátorom Kurskej oblasti Alexejom Smirnovom a ďalšími vysokopostavenými predstaviteľmi.

Moskva 22. augusta (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok obvinil Ukrajinu z pokusu zasiahnuť jadrovú elektráreň v ruskej Kurskej oblasti, kde vedú ukrajinské sily už viac ako dva týždne vojenskú ofenzívu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Putin to uviedol na stretnutí s gubernátorom Kurskej oblasti Alexejom Smirnovom a ďalšími vysokopostavenými predstaviteľmi. Svoje tvrdenie o ukrajinskom útoku nijako nešpecifikoval ani nepodložil dôkazmi, pripomína Reuters.

Smirnov na stretnutí s ruským prezidentom uviedol, že situácia v elektrárni je stabilná. O údajnom ukrajinskom pokuse zasiahnuť elektráreň už ruské orgány informovali Medzinárodnú agentúru pre atómovú energiu (MAAE). V stredu hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová oznámila, že jadrovú elektráreň v Kurskej oblasti navštívi koncom augusta generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi.

Ukrajinské sily vpadli na územie Kurskej oblasti 6. augusta a podarilo sa im získať pod kontrolu desiatky obcí. Kurská jadrová elektráreň pri meste Kurčatov sa nachádza približne 60 kilometrov od mesta Sudža, ktoré v súčasnosti kontrolujú ukrajinské jednotky.

Rusko minulý pondelok Kyjev obvinilo aj z útoku na Záporožskú jadrovú elektráreň, v ktorej 11. augusta vypukol požiar. Moskva uviedla, že Ukrajina sa tým dopustila "aktu jadrového terorizmu". Tá zo založenia požiaru viní Rusko.