Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Zahraničie

Putin pochválil Vietnam za jeho postoj ku konfliktu na Ukrajine

Severokórejský líder Kim Čong-un (vpravo) a ruský prezident Vladimir Putin sa usmievajú po ich stretnutí v Pchjongjangu v stredu 19. júna 2024. Foto: TASR/AP

Putin má pricestovať do Hanoja v noci a vo štvrtok sa plánuje stretnúť s lídrami Vietnamu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Hanoj 19. júna (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin pochválil Vietnam za jeho "vyvážený" postoj ku konfliktu na Ukrajine v komentári zverejnenom v stredu v novinách komunistickej strany, v ktorom písal aj o energiách a obchode. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

V článku v novinách Nhan Dan načasovanom na Putinovu návštevu Vietnamu pochválil šéf Kremľa túto komunistickú juhoázijskú krajinu za podporu "pragmatického spôsobu riešenia krízy" na Ukrajine.

Vietnam oficiálne zaujíma neutrálnu zahraničnú politiku vo svojich vzťahoch k veľkým svetovým mocnostiam a Rusko neodsúdil za jeho inváziu na Ukrajinu.

Putin má pricestovať do Hanoja v noci a vo štvrtok sa plánuje stretnúť s lídrami Vietnamu. Ide o jeho prvú návštevu tejto krajiny od roku 2017, keď sa vo Vietname zúčastnil na summite Združenia pre hospodársku spoluprácu Ázie a Tichomoria (APEC).

Ruský prezident v článku uviedol, že Rusko a Vietnam majú spoločné podobné názory aj na situáciu v ázijsko-pacifickom regióne. Pozícia Vietnamu v súvislosti s Juhočínskym morom sa pritom líši od pozície Číny, ktorá si nárokuje takmer celé toto more vrátane ropných a plynových polí vo výlučnej ekonomickej zóne Vietnamu, kde ťažia ruské spoločnosti.

Energetika je podľa Putina strategicky významnou oblasťou spolupráce medzi Vietnamom a Ruskom. Ruský prezident odkazoval práve na spoluprácu v oblasti fosílnych palív v Juhočínskom mori a na severe Ruska.

Šéf Kremľa v článku tiež spomenul iniciatívu na založenie Centra jadrovej vedy a technológií vo Vietname s podporou ruskej jadrovej agentúry Rosatom.

Putin okrem toho v novinách poukázal na pokrok Vietnamu v oblasti financií a obchodu a na zvýšenie bilaterálneho obchodu medzi Ruskom a Vietnamom, ktorý je veľkým dovozcom ruských zbraní.