Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Putin prvýkrát od roku 2011 navštívil Čečensko

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin navštívil v utorok 20. augusta 2024 pamätný cintorín, kde sú pochované obete obliehania školy v roku 2004 v Beslane v Severnom Osetsku na juhu Ruskej federácie. Foto: TASR/AP

Putina na letisku v Groznom po vystúpení z vrtuľníka privítal čečenský vodca Ramzan Kadyrov, ktorý Moskvu podporuje vo vojne na Ukrajine, a ďalší čečenskí predstavitelia.

Moskva/Groznyj 20. augusta (TASR) — Ruský prezident Vladimir Putin priletel v utorok večer do Čečenska. Do tejto severokaukazskej ruskej republiky zavítal naposledy v decembri 2011, keď ešte pôsobil ako predseda federálnej vlády, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Putina na letisku v Groznom po vystúpení z vrtuľníka privítal čečenský vodca Ramzan Kadyrov, ktorý Moskvu podporuje vo vojne na Ukrajine, a ďalší čečenskí predstavitelia.

Kadyrov na platforme Telegram napísal, že šéfa Kremľa čaká "nabitý program".

"Vladimir Vladimirovič je napriek náročnému pracovnému dňu plný energie a pripravený navštíviť niekoľko miest v Čečensku," uviedol Kadyrov.

Putin v utorok pred príletom do Čečenska navštívil ďalšie dva regióny Severného Kaukazu — Kabardsko-Balkarsko a Severné Osetsko.

V Severnom Osetsku navštívil školu v Beslane, ktorú 1. septembra 2004 obsadili čečenskí ozbrojenci. Rukojemnícka dráma si vyžiadala 334 obetí. Doteraz Putin navštívil miesto útoku v Beslane len raz — v roku 2008, keď bol predsedom ruskej vlády.

Kadyrov vládne v Čečensku železnou rukou a snaží sa potlačiť akékoľvek formy odporu. Putin ho vymenoval za politického lídra republiky v roku 2007, keď mal iba 30 rokov. Stal sa nástupcom svojho otca Achmata Kadyrova, ktorý zahynul v roku 2004 pri bombovom útoku.