Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 5. júl 2024Meniny má Cyril a Metód
< sekcia Zahraničie

Putin sa stretne na summite SCO so Si Ťin-pchingom a Erdoganom

Na archívnej snímke Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

So Si Ťin-pchingom sa Putin naposledy stretol v máji počas návštevy Číny.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Moskva 2. júla (TASR) - Šéf Kremľa Vladimir Putin sa stretne v stredu počas summitu hláv štátov Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (SCO) v Kazachstane s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom a tureckým lídrom Tayyipom Erdoganom. TASR o tom informuje podľa utorkových správ agentúr Reuters a TASS.

S Erdagonom bude Putin hovoriť o svojej nadchádzajúcej návšteve Turecka a iných záležitostiach. "Návštevu Turecka plánujeme už dlho. Myslím si, že lídri o tom budú hovoriť," uviedol Putinov poradca pre zahraničné záležitosti Jurij Ušakov s tým, že Putin s Erdoganom majú množstvo tém, o ktorých budú rokovať.

So Si Ťin-pchingom sa Putin naposledy stretol v máji počas návštevy Číny. Bola to jeho prvá zahraničná cesta od svojej prezidentskej inaugurácie, pričom vo voľbách predtým získal už v poradí piaty mandát.

SCO je euroázijská politická, ekonomická, obranná a bezpečnostná organizácia, ktorú v roku 2001 založila Čína a Rusko. Jej ďalšími členmi sú India, Irán, Kazachstan, Kirgizsko, Pakistan, Tadžikistan a Uzbekistan. Turecko nie je členom tejto organizácie, ale často sa ako partnerská krajina zúčastňuje na jej summitoch.