Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 7. júl 2024Meniny má Oliver
< sekcia Zahraničie

Putin sa v Astane vyjadril k prímeriu na Ukrajine i Talibanu

Ruský prezident Vladimir Putin počas summitu hláv štátov Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (SCO) v kazašskej metropole Astana 4. júla 2024. Foto: TASR/AP

Konštruktívny dialóg medzi Moskvou a Washingtonom podľa Putina nie je aktuálne možný z dôvodu ostrej predvolebnej kampane pred novembrovými prezidentskými voľbami v USA.

Astana/Moskva 4. júla (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok povedal, že Rusko nevyhlási na Ukrajine prímerie, kým Kyjev nepodnikne kroky, ktoré sú "nezvratné" a prijateľné pre Moskvu. Na summite hláv štátov Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (SCO) v kazašskej Astane takisto vyjadril pripravenosť vyrábať nové rakety. TASR o tom informuje podľa agentúr Reuters a AFP.

Ruský prezident v júni povedal, že Rusko zastaví paľbu a začne mierové rokovania v prípade, ak sa Ukrajina vzdá svojich ambícií vstúpiť do NATO a stiahne svojich vojakov zo štyroch ukrajinských oblastí, na ktoré si Moskva nárokuje. Kyjev však tieto požiadavky odmietol a uviedol, že ich prijatie by znamenalo kapituláciu.

Putin vo štvrtok v Astane tiež uviedol, že Rusko začalo s výskumom a vývojom nových rakiet krátkeho a stredného doletu a je pripravené začať s ich výrobou. Nasadiť ich však mieni len v prípade, ak tak urobia i USA.

Konštruktívny dialóg medzi Moskvou a Washingtonom podľa Putina nie je aktuálne možný z dôvodu ostrej predvolebnej kampane pred novembrovými prezidentskými voľbami v USA.

Šéf Kremľa okrem toho označil afganské militantné hnutie Taliban za spojencov Moskvy v boji proti terorizmu, pretože táto organizácia má v súčasnosti Afganistan pod kontrolou.

Taliban je v Rusku od roku 2003 označovaný za teroristickú organizáciu. Ruský prezident však začiatkom júna vyzval na "budovanie" vzťahov s vládou Talibanu, ktorého delegácia krátko predtým navštívila Rusko.