Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Zahraničie

Putin udelil Lukašenkovi na narodeniny najvyššie štátne vyznamenanie

Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) si podáva ruku s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom Foto: TASR-AP

Putin udelil Lukašenkovi Rád svätého Andreja za jeho úlohu pri posilňovaní strategického partnerstva medzi Ruskom a Bieloruskom, uviedol Kremeľ.

Moskva 31. augusta (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin zagratuloval bieloruskému lídrovi Alexandrovi Lukašenkovi k 70. narodeninám a udelil mu najvyššie štátne vyznamenanie. Oznámil to v piatok Kremeľ, informuje TASR podľa správ agentúry DPA a televízie Sky News.

Putin udelil Lukašenkovi Rád svätého Andreja za jeho úlohu pri posilňovaní strategického partnerstva medzi Ruskom a Bieloruskom, uviedol Kremeľ.

"Úprimne si vážim naše dobré priateľské vzťahy, ktoré plne prešli skúškou časom. Samozrejme, verím, že spoločným úsilím budeme naďalej robiť všetko pre posilňovanie plodnej rusko-bieloruskej spolupráce," uviedol Putin v gratulačnom telegrame adresovanom bieloruskému lídrovi.

Lukašenko je považovaný za posledného európskeho diktátora, pričom v Bielorusku vládne železnou rukou už 30 rokov, píše DPA. Bielorusko je vzhľadom na európske a americké sankcie ekonomicky závislé od Ruska. Lukašenko je pritom v čase prebiehajúcej vojny na Ukrajine ruským spojencom a Rusku umožnil využiť pri spustení invázie na Ukrajinu aj územie Bieloruska.

Putin v minulosti opísal Lukašenka ako múdreho politika, ktorý robí v ťažkých situáciách prezieravé rozhodnutia.

Nositeľom najvyššieho ruského vyznamenania, Rádu svätého Andreja, je okrem Lukašenka aj čínsky prezident Si Ťin-pching a nedávno sa ním stal i indický premiér Naréndra Módí.