Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 27. október 2024Meniny má Sabína
< sekcia Zahraničie

Putin: Verím, že Západ počul moje varovanie o zapojení sa do vojny

Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj niekoľko mesiacov žiada svojich západných spojencov o povolenie používať zbrane dlhého dosahu na ciele hlboko v Rusku.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Moskva 27. októbra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu vyhlásil, že verí, že Západ si vypočul jeho varovanie pred nebezpečenstvom priameho zapojenia sa do vojny v prípade, že by NATO umožnilo Ukrajine používať zbrane dlhého dosahu na ciele v Rusku. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Putin už v septembri varoval, že povolenie používať takéto zbrane by znamenalo, že členské krajiny NATO sú vo vojne s Ruskom. Vyjadril sa tak v čase, keď americkí a britskí predstavitelia uvažovali o tom, že by Kyjevu umožnili útočiť na ciele hlboko v ruskom vnútrozemí.

"Nič mi o tom nepovedali, ale verím, že ma počuli," odpovedal Putin na otázku novinára o tom, či si myslí, že si Západ vypočul jeho varovanie. "Ukrajinské jednotky nemôžu používať tieto zbrane samostatne. Môžu to robiť jedine špecialisti z krajín NATO, pretože potrebujú satelitné dáta, ktorými Ukrajina prirodzene nedisponuje," podotkol šéf Kremľa.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj niekoľko mesiacov žiada svojich západných spojencov o povolenie používať zbrane dlhého dosahu na ciele hlboko v Rusku, pripomína AFP. Podľa jeho slov by tento krok motivoval Moskvu k snahe o mier.

Západní predstavitelia minulý mesiac naznačili, že rozhodnutie v tejto veci sa už blíži. Britský premiér Keir Starmer a americký prezident Joe Biden ho neskôr odložili vzhľadom na hrozby Moskvy.

Americký prezident zľahčoval Putinovo varovanie a americkí predstavitelia tvrdili, že rakety by pravdepodobne mali len obmedzený vplyv na ukrajinskú vojenskú kampaň.