Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Putin vymenoval spojenca Patruševa na čelo nového vládneho orgánu

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Patrušev (73) je blízkym spojencom Putina, pričom obaja spoločne pôsobili v 70. rokoch minulého storočia v sovietskej tajnej službe KGB.

Moskva 13. augusta (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin vymenoval v utorok svojho poradcu a niekdajšieho tajomníka Rady bezpečnosti Ruskej federácie (SBRF) Nikolaja Patruševa za šéfa nového vládneho orgánu pre činnosť v oblasti námorníctva. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Súčasťou Námorného kolégia budú výbory zodpovedné za rozvoj námorných aktivít Ruska a jeho vojenských flotíl či za obranu ruských záujmov v Arktíde, uvádza sa v dekréte, ktorý vydal Kremeľ.

Patrušev (73) je blízkym spojencom Putina, pričom obaja spoločne pôsobili v 70. rokoch minulého storočia v sovietskej tajnej službe KGB. Patrušev bol tajomníkom Rady bezpečnosti 16 rokov do mája 2024. Predtým viedol od roku 1999 Federálnu bezpečnostnú službu (FSB), pričom v tejto funkcii nahradil vtedy samotného Putina.

Kremeľ v máji oznámil, že Patrušev sa ujme nových povinností v oblasti lodiarstva po tom, čo ho Putin nahradil na poste tajomníka SBRF dlhoročným ministrom obrany Sergejom Šojguom. Šéf Kremľa k týmto zmenám na vysokých postoch pristúpil po inaugurácii na začiatku svojho v poradí už piateho funkčného obdobia.

Ruské vojenské námorníctvo je oveľa silnejšie než ukrajinské. Od začiatku vojny na Ukrajine, ktorá vypukla po invázii ruských síl vo februári 2022, však ruské námorné sily utrpeli viacero zahanbujúcich úderov vrátane straty raketového krížnika Moskva, vlajkovej lode svojej Čiernomorskej flotily, pripomína Reuters.