Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Putin vyzval na propagáciu tradičných ruských hodnôt v zahraničí

Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

V príkaze nie sú špecifikované hodnoty, ktoré sa budú v Rusku presadzovať.

Moskva 6. augusta (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin v utorok vyzval vládu, aby vypracovala program na zahraničnú propagáciu "tradičných ruských duchovných a morálnych hodnôt". TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP.

V príkaze zverejnenom na webovej stránke Kremľa ruský prezident nariadil úradníkom zodpovedným za národné projekty, aby na program s názvom "Rusko vo svete" vyčlenili bližšie nešpecifikovanú sumu peňazí.

Program bude podľa nariadenia zameraný na "rozvoj medzinárodnej spolupráce mládeže a propagáciu tradičných ruských duchovných a morálnych hodnôt v zahraničí".

V príkaze nie sú špecifikované hodnoty, ktoré sa budú v Rusku presadzovať. Rusko podľa AP prejavuje rastúcu nevraživosť voči západnému sociálnemu liberalizmu, najmä voči legitimizácii netradičných sexuálnych vzťahov a rodovej identity.

Minulý rok ruský najvyšší súd zakázal takzvané "medzinárodné hnutie LGBT" ako extrémistické. Niektorí Rusi boli odvtedy krátkodobo uväznení alebo im bola udelená pokuta za vystavovanie materiálov s touto tematikou. V marci tohto roku ruská Federálna služba pre finančný monitoring (Rosfinmonitoring) zaradila LGBT+ hnutie na svoj zoznam extrémistických a teroristických organizácií.

Od začiatku konfliktu na Ukrajine vo februári 2022 Putin verejne označil Západ za "satanský" a obvinil ho, že sa snaží Rusko podkopať liberálnymi ideológiami. Rusko v roku 2022 zakázalo tzv. homosexuálnu propagandu medzi dospelými, čím rozšírilo predchádzajúcu legislatívu, ktorá ju zakazovala medzi neplnoletými. Fakticky tak znemožnilo zobrazovanie akýchkoľvek "netradičných sexuálnych vzťahov" na verejnosti a v médiách. Zakázalo tiež právne alebo lekárske zmeny pohlavia.