Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Putin zdôraznil význam slobody slova, kritici to označili za absurdné

Putin. Foto: TASR/AP

Médiá, ktoré sa nezhodujú s vyhláseniami a hodnotami Kremľa, sú zakazované a zatvárané, pričom odporcovia vlády sú prenasledovaní súdnictvom.

Moskva 15. septembra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin vo svojom sobotňajšom prejave na mediálnom summite zdôraznil dôležitosť slobody slova a informácií, čo kritici jeho politiky eliminácie disentu považujú za absurdné. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry DPA.

"V čase, keď sa rozvíja zložitý proces multipolarity, je obzvlášť dôležité chrániť zásady spoľahlivosti informácií," povedal Putin vo videoposolstve adresovanom účastníkom mediálneho summitu BRICS v Moskve pri príležitosti 120. výročia vzniku štátnej tlačovej agentúry TASS.

"Skutočná sloboda slova, ktorá odráža rôzne názory, umožňuje hľadať kompromisy a spoločné prístupy k riešeniu svetových problémov," dodal Putin.

Médiá podľa neho zohrávajú významnú úlohu pri budovaní spravodlivého svetového poriadku tým, že poskytujú ľuďom "objektívny a neskreslený obraz sveta".

V čoraz autoritárskejšej krajine však majú Rusi len málo slobody prejavu a slobody médií, konštatuje DPA. Ruská tlačová agentúra TASS, ktorá vznikla v roku 1904, mala viacero názvov a označení. Je najväčšou tlačovou agentúrou v krajine a je všeobecne považovaná za nástroj vlády.

Médiá, ktoré sa nezhodujú s vyhláseniami a hodnotami Kremľa, sú zakazované a zatvárané, pričom odporcovia vlády sú prenasledovaní súdnictvom.

Kremeľ zdvojnásobil svoj prísny postoj ku kritikom vojny na Ukrajine, ktorá sa začala v roku 2022, a mnohé ruské skupiny, ktoré sú proti tomuto konfliktu, boli vyhlásené za "nežiaduce organizácie". Ak sú tieto skupiny označené za nežiaduce, sú v podstate zakázané, pričom sa to týka médií aj ľudskoprávnych skupín.