Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Rada Európy privítala prepustenie politických väzňov v Rusku

Na snímke Ruský prezident Vladimir Putin (uprostred v pozadí) a riaditeľ ruskej Služby zahraničnej rozviedky (SVR) Sergej Naryškin (v poadí vľavo) privítali na letisku Vnukovo v Moskve Rusov, ktorých prepustili západné krajiny v rámci rozsiahlej výmeny väzňov vo štvrtok 1. augusta 2024. Foto: TASR/AP

Rusopulos zdôraznil, že ich oslobodenie v rámci dohodnutej širšej výmeny väzňov je dôležitým úspechom a opätovnou výzvou k akcii.

Brusel 2. augusta (TASR) - Parlamentné zhromaždenie Rady Európy (PZ RE) v piatok privítalo správy o prepustení ruského opozičného politika Vladimira Kara-Murzu a ďalších politických väzňov. Informuje o tom spravodajca TASR.

Predseda PZ RE Theodoros Rusopulos vo vyhlásení pre médiá uviedol, že "s veľkou radosťou v mene zhromaždenia víta oslobodenie Vladimira Kara-Murzu, ako aj ďalších politických väzňov, ktorí sa dostali do bezpečia po tom, čo boli nezákonne zadržiavaní za vyjadrenie nesúhlasu s útočnou vojnou Ruska proti Ukrajine a za ich činy na podporu demokracie, ľudských práv a právneho štátu v Ruskej federácii".

Rusopulos zdôraznil, že ich oslobodenie v rámci dohodnutej širšej výmeny väzňov je dôležitým úspechom a opätovnou výzvou k akcii, pričom medzinárodné spoločenstvo by malo byť jednotné a vyvíjať tlak na Rusko a Bielorusko, aby rešpektovali medzinárodné právo.

"Ruská federácia a Bielorusko musia prepustiť všetkých politických väzňov a ukončiť prenasledovanie tých, ktorí sa odvážia vystúpiť proti útlaku a porušovaniu ľudských práv. Nemôžeme zabúdať, že mnohí politickí väzni v týchto krajinách sú stále nespravodlivo uväznení, mnohí z nich sú v izolácii a ich hlasy sú umlčané režimami, ktoré netolerujú žiadnu formu nesúhlasu," vysvetlil Rusopulos.

Podľa jeho slov PZ RE bude aj naďalej prostredníctvom konkrétnych krokov podporovať ruské demokratické sily, ktoré zdieľajú hodnoty Rady Európy a požadujú ukončenie agresie proti Ukrajine a demokratickú budúcnosť Ruska.