Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Zahraničie

Rada EÚ sa dohodla na 14. balíku sankcií proti Rusku

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Nové reštriktívne opatrenia sa dotknú aj lukratívneho ruského plynárenského sektoru - zahŕňajú zákaz prekládok ruského skvapalneného plynu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Brusel 20. júna (TASR) - Členské štáty Európskej únie sa na úrovni veľvyslancov vo štvrtok dohodli na 14. balíku sankcií proti Rusku za jeho vojenskú inváziu na Ukrajinu. Cieľom tohto sankčného balíka je posilniť účinnosť existujúcich sankcií a predísť ich obchádzaniu, oznámilo na sociálnej sieti X belgické predsedníctvo v Rade EÚ. Nové sankcie sú zamerané okrem iného na skvapalnený zemný plyn (LNG), uvádza Euronews. Informuje o tom TASR.

Týždenník Politico spresnil, že diplomati EÚ už v stredu naznačovali, že dohoda o ďalšom sankčnom balíku, o ktorom predstavitelia 27-člennej Únie rokovali vyše mesiaca, "je na spadnutie.

V stredu ešte dohodu blokovalo Nemecko. Z návrhu napokon vypadlo opatrenie, podľa ktorého by dcérske spoločnosti firiem z EÚ v tretích krajinách nesmeli svoj tovar reexportovať do Ruska. Agentúra Reuters v tejto súvislosti pripomenula, že EÚ sa snaží zabrániť vývozu tovarov dvojakého použitia do Ruska, napríklad čipov do pračiek, ktoré by Rusko mohlo využiť na výrobu zbraní.

Nemecko podľa diplomatického zdroja agentúry Reuters žiadalo o vypracovanie analýzy vplyvov takéhoto opatrenia a je teda možné, že ho EÚ zavedie v budúcnosti.

Nové reštriktívne opatrenia sa dotknú aj lukratívneho ruského plynárenského sektoru - zahŕňajú zákaz prekládok ruského skvapalneného plynu. Odborníci na trhu s plynom však upozorňujú, že toto opatrenie bude mať na Rusko len malý vplyv, keďže Európa sama nakupuje ruský plyn a prekládky ruského LNG v Európe s cieľom prepravy do Ázie predstavujú len asi desať percent celkového ruského vývozu LNG.

EÚ pravidelne sprísňuje sankcie voči Rusku v reakcii na jeho inváziu na Ukrajinu vo februári 2022. Sankcie sa však v mnohých prípadoch obchádzajú cez tretie krajiny, aj preto sa ustanovenia nového sankčného balíka zamerali na sprísnenie doterajších opatrení.

Európska komisia by podľa tradičného postupu mala čoskoro spresniť detaily nového sankčného balíka.