Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 1. október 2024Meniny má Arnold
< sekcia Zahraničie

Rada Európy: Násilie voči politikom na miestnej úrovni ničí demokraciu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Medzinárodný deň nenásilia sa slávi 2. októbra na počesť narodenia Mahátmu Gándhího, ktorý používal nenásilnú občiansku neposlušnosť na zvrhnutie britskej nadvlády v Indii.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Brusel/Štrasburg 1. októbra (TASR) - Násilie páchané na politikoch na miestnej úrovni má ničivý vplyv na lokálnu demokraciu. Pri príležitosti Medzinárodného dňa nenásilia, ktorý si svet pripomína 2. októbra, to uviedol spravodajca Kongresu miestnych a regionálnych samospráv Rady Európy Bernd Vöhringer. Informuje o tom spravodajca TASR.

Vöhringer v správe pre médiá upozornil, že za posledných desať rokov došlo k alarmujúceho nárastu násilných útokov na miestnych a regionálnych poslancov a starostov, volených zástupcov a ich zamestnancov v európskych mestách a regiónoch. Podľa jeho vyjadrenia tento trend úzko súvisí s polarizáciou spoločnosti a s jasným zhoršovaním pracovných podmienok najmä miestnych a regionálnych samospráv a starostov.

"Nátlak a zastrašovanie môžu ovplyvniť miestnych predstaviteľov kdekoľvek a môžu mať rôzne podoby vrátane verbálnych a fyzických útokov, nenávistných prejavov, šírenia dezinformácií a falošných správ, urážok a ohováraní, online hrozieb a degradácie kancelárií a bydliska. Sociálne médiá umožňujú ich používateľom priamo konfrontovať miestnych politikov a šíriť nenávistný obsah," opísal situáciu Vöhringer. A dodal, že počas volebných kampaní môže konfrontačný tón diskusií zosilniť hrozby a odradiť záujemcov kandidovať v lokálnych voľbách.

Podľa správy Kongresu miestnych a regionálnych samospráv majú útoky na politikov na miestnej úrovni ničivý vplyv na miestnu demokraciu, keďže pre starostov, ale aj ďalších politických činiteľov na lokálnej úrovni je čoraz ťažšie vykonávať svoje povinnosti, získavať ľudí do miestnej politiky, najmä medzi ženami, mládežou a zástupcami menšín, ktorí sú prevažne terčom útokov a nenávistných prejavov.

"Kongres na túto situáciu upozorňuje už viac ako päť rokov. Touto otázkou sa budeme zaoberať v novej správe, ktorá predloží návrhy opatrení na boj proti tomuto násiliu v snahe zachovať demokraciu na úrovni občanov," odkázal Vöhringer.

Medzinárodný deň nenásilia sa slávi 2. októbra na počesť narodenia Mahátmu Gándhího, ktorý používal nenásilnú občiansku neposlušnosť na zvrhnutie britskej nadvlády v Indii. Gándhí sa zároveň zaujímal aj o budovanie dobrých vzťahov medzi ľuďmi rôznych náboženstiev a etník, rozširovanie práv žien a znižovanie chudoby.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)