Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Zahraničie

Rada Európy: Učiť o rómskej histórii a rómskom holokauste je dôležité

Ilustračná snímka. Foto: TASR- Roman Hanc

Na posilnenie tohto úsilia Rada Európy minulú jar spolu s Európskou úniou spustila dvojročný spoločný program s názvom Spomienka a vzdelávanie rómskeho holokaustu, známy aj ako Pamäť Rómov.

Brusel/Štrasburg 1. augusta (TASR) - Učiť školákov rómsku históriu a rómsky holokaust je dôležitejšie než kedykoľvek predtým, uviedla vo štvrtok vo vyhlásení Rada Európy. Urobila tak deň pred 80. výročím Európskeho pamätného dňa rómskeho holokaustu, informuje spravodajca TASR v Bruseli.

Generálna tajomníčka RE Marija Pejčinovičová Buričová v oficiálnom vyhlásení pripomenula, že v noci z 2. na 3. augusta 1944 bolo v plynových komorách v koncentračnom tábore v Auschwitz-Birkenau vyvraždených viac ako 3000 rómskych žien, mužov a detí.

"O osemdesiat rokov neskôr si uctievame pamiatku rómskych obetí holokaustu, kapitolu histórie, ktorá je príliš často prehliadaná. V tento slávnostný deň si pripomíname Rómov prenasledovaných a zavraždených nacistickým režimom, ktorých počet sa odhaduje na 500-tisíc. A znovu potvrdzujeme naše odhodlanie bojovať proti predsudkom a diskriminácii vo všetkých formách," uviedla generálna tajomníčka.

Podľa jej slov Rada Európy podnikla kroky na začlenenie rómskeho holokaustu do školských osnov a učebníc v členských štátoch tejto 46-člennej celoeurópskej organizácie. Ide o jeden z kľúčových cieľov Strategického akčného plánu pre začleňovanie Rómov a kočovníkov na roky 2020 – 2025. Táto iniciatíva RE podporuje vyučovanie dejín Rómov vo všeobecnosti.

Na posilnenie tohto úsilia Rada Európy minulú jar spolu s Európskou úniou spustila dvojročný spoločný program s názvom "Spomienka a vzdelávanie rómskeho holokaustu", známy aj ako "Pamäť Rómov", s cieľom zvýšiť informovanosť verejnosti o rómskych dejinách v celej Európe.

"Okrem toho Riadiaci výbor Rady Európy pre antidiskrimináciu, diverzitu a inklúziu poskytuje členským štátom, učiteľom a pedagógom niekoľko nástrojov na výučbu histórie Rómov a kočovníkov," pripomenula Pejčinovičová Buričová.

Dodala, že od rómskeho holokaustu uplynulo osemdesiat rokov a pozostalí a svedkovia týchto zverstiev čoskoro upadnú do zabudnutia. Aj preto je dôležitejšie ako kedykoľvek predtým "zostať oddaný večnej pamäti" na túto udalosť.

"Zaväzujeme sa postaviť sa proti nespravodlivosti a vybudovať svet založený na rešpekte, porozumení a rovnosti. Nech nás odkaz rómskych obetí holokaustu inšpiruje k vytváraniu lepšej, inkluzívnejšej budúcnosti," uzavrela svoj odkaz pre médiá Pejčinovičová Buričová.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)