Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 11. október 2024Meniny má Valentína
< sekcia Zahraničie

Raketový útok na mesto Kirjat Šmona na severe Izraela zabil dvoch ľudí

Na snímke hasiči sa pokúšajú uhasiť požiar obytnej budovy po tom, ako ju zasiahla raketa vystrelená z Libanonu v meste Kirjat Šmona, na severe Izraela 9. októbra 2024. Foto: TASR/AP

Izrael popri vojne v Gaze prisľúbil, že zaistí aj svoje severné hranice, aby umožnil Izraelčanom vysídleným v dôsledku útokov Hizballáhu vrátiť sa do svojich domovov.

Jeruzalem 9. októbra (TASR) - Dvaja ľudia zomreli v stredu pri raketovom útoku na severoizraelské mesto Kirjat Šmona, oznámili izraelskí záchranári. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Našli sme muža a ženu vo veku okolo 40 rokov v bezvedomí s poraneniami od šrapnelov. Vykonali sme lekársku prehliadku, no ich zranenia boli príliš vážne a museli sme ich vyhlásiť na mieste za mŕtvych," uviedla izraelská zdravotná služba Červený Dávidov štít (Magen David Adom).

K incidentu prišlo v čase cezhraničných prestreliek medzi izraelskou armádou a libanonským hnutím Hizballáh. Ide o prvých zabitých civilistov odvtedy, čo Izrael spustil aj pozemnú ofenzívu na juh Libanonu a začal pravidelne útočiť na ciele Hizballáhu v Bejrúte.

Mesto Kirjat Šmona blízko libanonských hraníc bolo vyhlásené za uzavretú vojenskú zónu, pretože je častým cieľom raketových útokov z Libanonu. Izraelská armáda uviedla, že zaznamenala odpálenie približne 20 projektilov z Libanonu a v Kirjat Šmone sa rozozvučali sirény varujúce pred vzdušným útokom.

Izrael rozšíril svoje vojenské operácie v Libanone takmer rok po tom, či Hizballáh začal ostreľovať z Libanonu sever Izraela na znak podporu svojho spojenca, palestínskeho hnutia Hamas, ktoré vedie vojnu s Izraelom v Pásme Gazy.

Izrael popri vojne v Gaze prisľúbil, že zaistí aj svoje severné hranice, aby umožnil Izraelčanom vysídleným v dôsledku útokov Hizballáhu vrátiť sa do svojich domovov.

Hizballáh aj v stredu hlásil boje s izraelskými vojakmi v pohraničnej oblasti na juhu Libanonu. Ešte predtým však uviedol, že jeho bojovníci odrazili dva pokusy izraelskej armády o prienik na libanonské územie.