Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Zahraničie

Raketový útok poškodil obchodnú loď pri pobreží Jemenu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

K incidentu došlo približne 54 námorných míľ juhozápadne od jemenského prístavu Hudajda, keď plavidlo zasiahli tri rakety.

Dubaj 28. mája (TASR) - Britská bezpečnostná spoločnosť Ambrey hlási poškodenie obchodnej lode pri pobreží Jemenu v dôsledku raketového útoku. Plavidlo naberá vodu a je naklonené na jednu stranu. TASR informuje podľa agentúr AFP a Reuters.

K incidentu došlo približne 54 námorných míľ juhozápadne od jemenského prístavu Hudajda, keď plavidlo zasiahli tri rakety. Ambrey meno lode a ani počet členov posádky neuviedla. Posádka vo volaní o pomoc uviedla, že bol poškodený nákladný priestor a loď naberá vodu.

Britská organizácia pre námorný obchod (UKMTO) v samostatnom vyhlásení oznámila, že dostala správu o incidente, ktorý sa stal asi 31 námorných míľ od Hudajdy.

K zodpovednosti za útok sa bezprostredne nikto neprihlásil. Jemenskí húsíjski povstalci však od novembra opakovane podnikajú útoky na lode v Červenom mori, ktoré neskôr rozšírili aj do Indického oceánu, pripomína AFP. Robia tak na znak solidarity s Palestínčanmi v Pásme Gazy, kde zúri vojna medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas.

Niektoré prepravné spoločnosti z dôvodu útokov húsíov presmerovali svoje lode na trasu okolo južnej Afriky. Vyhli sa tak Červenému moru, ktoré je dôležitou námornou trasou a prechádza tadiaľ približne 12 percent svetového obchodu.

Spojené štáty a Británie od januára v reakcii na tieto útoky podnikajú protiúdery na ciele húsíov v Jemene. Tieto útoky však povstalcov od ďalších útokov veľmi neodrádzajú. Húsíovia po nich navyše označili za svoje ciele aj americké a britské plavidlá a všetky lode mieriace do izraelských prístavov.