Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia Zahraničie

Rakušan: Útoky na školy môžu pokračovať aj niekoľko týždňov

Na archívnej snímke minister vnútra ČR Vít Rakušan. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Cieľom vyhrážok je podľa neho vystrašiť ľudí a preťažiť políciu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Praha 10. septembra (TASR) - Útoky na české školy v podobe výhražných e-mailov s bombovými hrozbami či podobným obsahom môžu podľa českého ministra vnútra pokračovať aj niekoľko týždňov. Vít Rakušan to napísal v utorok na sociálnej sieti X s tým, že polícia sa páchateľa snaží vypátrať, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Viac než 2500 škôl dnes opäť dostalo výhražný e-mail. Polícia sa usilovne snaží vypátrať páchateľa, zo skúseností s podobnými útokmi zo zahraničia ale vieme, že útoky môžu pokračovať aj niekoľko týždňov. Prosím preto všetkých o trpezlivosť a zachovanie pokoja," uviedol Rakušan.

Cieľom vyhrážok je podľa neho vystrašiť ľudí a preťažiť políciu. Aj keď tá hodnotí hrozby ako málo pravdepodobné a mieru rizika ako nízku, je podľa jeho slov potrebné byť v strehu. "Každú hrozbu starostlivo preverte, ihneď informujte políciu a riaďte sa, prosím, jej pokynmi," vyzval školy minister. Dodal, že polícia stále preferuje minimalistické opatrenia bez nariadenia evakuácie.

Médiám sa šéf rezortu vnútra poďakoval za to, že situáciu sledujú, ale nepodieľajú sa na šírení strachu a vyvolávaní paniky. "Všetkých, koho sa situácia týka, chcem ešte raz uistiť, že pre políciu je v súčasnej chvíli odhalenie páchateľa jasnou prioritou," dodal Rakušan.

Výhražné e-maily, v ktorých pisateľ školám oznamuje, že sú zamínované, začali stovky škôl v ČR dostávať minulý týždeň v utorok. E-maily s bombovými vyhrážkami dostávali v rovnakom čase aj stovky škôl na Slovensku. Jednou z vyšetrovacích verzií českej polície je, že útok je súčasťou hybridného pôsobenia z Ruska alebo inej krajiny.