Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 4. júl 2024Meniny má Prokop
< sekcia Zahraničie

Rakúska exministerka v ruskom exile Kneisslová popiera, že je agentkou

Na archívnej snímke Karin Kneisslová.. Foto: TASR - Marko Erd

Kneisslová od roku 2020 pravidelne prispieva do ruskej spravodajskej televíznej siete RT financovanej štátom a pôvodne odišla z Rakúska do Francúzska a Libanonu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Viedeň 26. júna (TASR) - Bývalá rakúska ministerka zahraničných vecí Karin Kneisslová, ktorá žije v Rusku, sa cíti byť očierňovaná, zatiaľ čo v jej vlasti pokračuje ruský špionážny škandál. TASR o tom informuje podľa stredajšej správy tlačovej agentúry AFP.

Kneisslová (59) sa v Rakúsku stala "vyvrheľom" po tom, ako v roku 2018 na svojej svadbe tancovala s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Tvrdí, že nemala inú možnosť, ako utiecť z Rakúska a ukryť sa v Rusku. Popiera tiež akúkoľvek účasť na špionážnom škandále, ktorý podľa všetkého odhaľuje hniezdo ruských špiónov na vplyvných pozíciách v Rakúsku, najmä v rámci krajnej pravice.

"Som urážaná a skutočne degradovaná na agentku Kremľa, ale tam som nevkročila od roku 2018. Majú iné starosti," uviedla Kneisslová v rozhovore pre AFP prostredníctvom videolinky z Petrohradu.

Kneisslovú nominovala na post ministerky zahraničných vecí krajne v roku 2017 pravicová Slobodná strana Rakúska (FPÖ), ktorá rok predtým podpísala s Putinovou stranou Jednotné Rusko "pakt o spolupráci".

Kneisslová odišla z vlády v roku 2019 a odvtedy sa dištancuje od FPÖ, pričom nikdy nebola členkou tejto strany. Uviedla, že sa jej "snažili zbaviť", pretože bola "príliš nezávislá".

Jej ruské väzby - v Rusku žije od roku 2023 - ju prinútili poprieť účasť na najväčšom špionážnom škandále v Rakúsku za uplynulé desaťročia. Jeho dôsledky sa prejavili po marcovom zatknutí bývalého rakúskeho spravodajského dôstojníka Egista Otta pre podozrenie zo špionáže v prospech Moskvy.

Nasledujúce odhalenia posilnili obvinenia voči FPÖ, že informátori blízki strane pravdepodobne stále pracujú ako ruskí agenti. "Nikdy som sa s Ottom nestretla, nič o ňom neviem a som k dispozícii súdu," povedala Kneisslová.

Tvrdí, že v septembri 2020 musela opustiť Rakúsko, pretože si po svojom "tanci s cárom" nemohla nájsť prácu. "Bola proti mne vedená skutočná mediálna kampaň," zdôraznila bývalá kariérna diplomatka, ktorá hovorí ôsmimi jazykmi.

Kneisslová od roku 2020 pravidelne prispieva do ruskej spravodajskej televíznej siete RT financovanej štátom a pôvodne odišla z Rakúska do Francúzska a Libanonu.

Pôsobila tiež v predstavenstve ruského ropného gigantu Rosnefť. Z tejto funkcie odstúpila v máji 2022 po ruskej invázii na Ukrajinu, ktorú v rozhovore pre stanicu BBC News výslovne neodsúdila.