Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Zahraničie

Policajti budú v niektorých častiach Viedne používať skúšobne tasery

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Cieľom je zistiť, či je táto zbraň vhodná pre tunajšie policajné hliadky.

Viedeň 25. júla (TARS) - Policajti v niektorých mestských častiach Viedne budú vyzbrojení elektrickým paralyzérom - taserom. Ide o pilotný projekt, informuje TASR podľa agentúry APA a oficiálnej webovej stránky rakúskeho ministerstva vnútra.

Začne sa 1. augusta a zúčastní sa na ňom 150 policajtov a policajtiek. "Vybrali sme vo Viedni tri policajné oddelenia, na ktorých sa uskutoční testovanie taserov," uviedol viedenský policajný prezident Gerhard Pürstl. Takto vybavení budú policajti na policajných staniciach vo viedenských štvrtiach Favoriten, Praterstern a Florisdorf.

Cieľom je zistiť, či je táto zbraň vhodná pre tunajšie policajné hliadky. Favoriten a Pratenstern sú mestské časti zahŕňajúce oblasti s vysokou prioritou, kde platí úplný zákaz zbraní.

Ernst Albrecht z policajného riaditeľstva uviedol, že taser si vyžaduje primerané zaobchádzanie a nejde o hračku. Jeho pomocou možno osoby dočasne paralyzovať použitím elektrických impulzov. Podľa APA toto zariadenie už používajú rakúske špeciálne policajné jednotky WEGA a Cobra.