Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Zahraničie

Rakúsko vyhostí ruského diplomata podozrivého z priemyselnej špionáže

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ruského diplomata podozrievajú zo zhromažďovania informácií prostredníctvom rakúskeho občana pracujúceho v jednom z rakúskych technologicky špičkových podnikov.

Viedeň 24. augusta (TASR) – Rakúsko vyhostí ruského diplomata, uviedlo pre tlačovú agentúru TASS v pondelok rakúske ministerstvo zahraničných vecí. Rezort tvrdí, že konanie ruského činiteľa porušuje Viedenský dohovor o diplomatických stykoch z roku 1961.

„Môžem potvrdiť, že ruský diplomat bude vyhostený. Jeho správanie je totiž v rozpore s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch," povedala hovorkyňa rakúskeho ministerstva zahraničných vecí.

Príslušný rezort bezprostredne nekomentoval detaily týkajúce sa predmetného incidentu.

Rakúsky denník Kronen Zeitung v pondelok napísal, že Rakúsko vyhlásilo daného ruského diplomata za nežiaducu osobu, pričom tento diplomat musí opustiť územie Rakúska do 1. septembra.

Podľa zmieneného denníka je diplomat podozrivý z priemyselnej špionáže.

Kronen Zeitung ďalej píše, že ruského diplomata podozrievajú zo zhromažďovania informácií prostredníctvom rakúskeho občana pracujúceho v jednom z rakúskych technologicky špičkových podnikov.

Tento občan sám nahlásil špionážne aktivity, pričom ruského diplomata označil za svojho kurátora. Inkriminovaný ruský diplomat sa k situácii odmietol vyjadriť, odvolávajúc sa na svoju diplomatickú imunitu.