Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Nehammer pre povodne vyzval na pauzu v kampani, sám tak neurobil

Rakúsky kancelár Karl Nehammer. Foto: TASR/AP

Parlamentné voľby v Rakúsku sa budú konať 29. septembra.

Viedeň 16. septembra (TASR) - Pre záplavy, ktoré v posledných dňoch zasiahli aj Rakúsko, tamojšie politické strany zrušili alebo odložili predvolebné akcie naplánované na pondelok.

Ako podľa TASR v pondelok informovala agentúra Reuters, v nedeľu popoludní politikov na pauzu v predvolebnej kampani vyzval spolkový kancelár Karl Nehammer. Argumentoval, že treba všetku energiu a pozornosť sústrediť na zvládnutie prírodnej katastrofy a pomoc tým, ktorých zasiahla.

Parlamentné voľby v Rakúsku sa budú konať 29. septembra. V súvislosti s extrémnym počasím a jeho dôsledkami boli v pondelok zrušené rôzne predvolebné akcie politických strán a televízne predvolebné diskusie odložili.

Nehammer však napriek svojej výzve zostal na očiach verejnosti: navštívil Dolné Rakúsko, predsedal operatívnym schôdzkam vo Viedni a dohliadal na reakciu na krízu, pričom pravidelne zverejňoval svoje fotografie a videá na sociálnych sieťach.

Aktívni na nich boli aj ďalší politickí lídri: Herbert Kickl z krajne pravicovej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ), ktorá vedie v prieskumoch verejnej mienky, zverejnil video s poďakovaním záchranným zložkám. Andreas Babler z opozičnej Sociálnodemokratickej strany Rakúska (SPÖ), ktorý je aj primátorom mesta Traiskirchen v Dolnom Rakúsku, tiež zverejnil svoje videá s hasičmi v akcii.

Politológ Thomas Hofer pre Reuters uviedol, že napriek výzvam na prestávku v agitácii predvolebná kampaň v Rakúsku pokračuje a Nehammer sa v nej snaží využiť vo svoj prospech aj súčasnú krízu.

O tom, že politické prímerie nenastalo, svedčí podľa Reuters aj výrok viedenského primátora Michaela Ludwiga (SPO), ktorý v pondelok na spoločnej tlačovej konferencii s Nehammerom pripomenul, že kancelárova Rakúska ľudová strana (ÖVP) bola svojho času proti výstavbe protipovodňovej ochrany na Dunaji.

Reuters ozrejmil, že v 70. a 80. rokoch 20. storočia vo Viedni vybudovali mohutný kanál, aby sa zabránilo záplavám, čo sa rokmi aj osvedčilo. Hlavným zdrojom záplav vo Viedni bola tento víkend malá rieka Viedenka.