Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Zahraničie

Rakúsky prezident požiada odchádzajúcu vládu, aby dočasne zostala

Na snímke líder krajne pravicovej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Herbert Kickl ukazuje palec hore počas príchodu do volebnej miestnosti počas parlamentných volieb v Rakúsku v nedeľu 29. septembra 2024 v Purkersdorfe. Foto: TASR/AP

Zostavovanie nového kabinetu môže po víťazstve krajne pravicovej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) v nedeľňajších parlamentných voľbách trvať nezvyčajne dlho.

Viedeň 2. októbra (TASR) - Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen v stredu požiada odchádzajúcu vládu kancelára Karla Nehammera, aby dočasne zostala vo funkcii. Zostavovanie nového kabinetu môže po víťazstve krajne pravicovej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) v nedeľňajších parlamentných voľbách trvať nezvyčajne dlho, informuje TASR podľa agentúry Reuters.

Van der Bellen by mal v stredu poobede prijať demisiu vlády, no zároveň by ju mal poveriť spravovaním krajiny až do vytvorenia novej vládnej koalície. Doterajšiu koalíciu tvorili Nehammerovi ľudovci (ÖVP) a Zelení. Rokovania o zostavovaní nového kabinetu budú pravdepodobne trvať dlhšie ako dva či tri mesiace, na ktoré sú Rakúšania zvyknutí.

V utorok Nehammer vyzval prezidenta Van der Bellena, aby oficiálne poveril FPÖ ako víťaza volieb vytvorením vládnej koalície.

FPÖ zvíťazila v parlamentných voľbách so ziskom 28,9 percenta hlasov a stala sa prvou krajne pravicovou stranou, ktorá zvíťazila v rakúskych parlamentných voľbách od konca druhej svetovej vojny.

Druhú Rakúsku ľudovú stranu (ÖVP) podporilo 26,3 percenta voličov. Tretí sociálni demokrati (SPÖ) získali 21,1 percenta hlasov, liberálna strana NEOS 9,1 percenta a koaliční Zelení 8,2 percenta. Vyplýva to z predbežných konečných výsledkov, ktoré zverejnilo spolkové ministerstvo vnútra.

FPÖ potrebuje na zostavenie vlády koaličného partnera, ale strany, ktoré sa dostali do parlamentu, naznačili, že o spoluprácu nemajú záujem. Nehammer krátko po voľbách prípadnú spoluprácu nevylúčil, ale odmietol lídra FPÖ Herberta Kickla na poste spolkového kancelára.