Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Zahraničie

Ramaphosa povedal Putinovi, že Rusko vníma ako spojenca a priateľa

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin kráča s juhoafrickým prezidentom Cyrilom Ramaphosom. Foto: TASR/AP

Podľa vyjadrenia ruského prezidenta sú vzťahy Ruska a Juhoafrickej republiky (JAR) založené na strategickom partnerstve, rovnosti a vzájomnom rešpekte.

Kazaň 22. októbra (TASR) - Juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa v utorok vyhlásil, že Rusko považuje za cenného spojenca a priateľa. Urobil tak počas rozhovoru s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v rámci summitu skupiny BRICS v Kazani. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a Reuters.

"Naďalej vnímame Rusko ako cenného spojenca a cenného priateľa, ktorý nás podporoval od začiatku: od čias nášho boja proti apartheidu až po súčasnosť,"
povedal Ramaphosa ruskému náprotivku. "Tu v Kazani nás v rámci rodiny BRICS čakajú dôležité diskusie," dodal.

Podľa vyjadrenia ruského prezidenta sú vzťahy Ruska a Juhoafrickej republiky (JAR) založené na strategickom partnerstve, rovnosti a vzájomnom rešpekte. "A samozrejme, Rusko kladie osobitný dôraz na posilnenie vzťahov s krajinami afrického kontinentu," povedal Putin.

Na minuloročnom summite skupiny BRICS v Johannesburgu sa Putin osobne nezúčastnil, keďže Medzinárodný trestný súd (ICC) naňho vydal zatykač. JAR ako signatár štatútu ICC by mala Putina zatknúť v prípade, že by sa ocitol na jej území.

Juhoafrická republika sa zdržala hlasovania o rezolúciách OSN odsudzujúcich vojenskú ofenzívu Ruska proti Ukrajine z februára 2022, avšak vyzvala na ukončenie tejto vojny.

Trojdňový summit v meste Kazaň, na ktorom sa zúčastňuje viac ako 20 hláv štátov i generálny tajomník OSN António Guterres, je najväčším podujatím v Rusku od začiatku invázie na Ukrajinu vo februári 2022. Moskva podľa AFP dúfa, že skupina BRICS sa stane akousi protiváhou k "hegemónii" Západu.