Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

RE odporúča Gruzínsku neprijať zákon zaraďujúci LGBTI k incestu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Komisár v závere svojho listu pripomína, že návrh zákona je podobný návrhu ústavného zákona O ochrane rodinných hodnôt a maloletých.

Brusel/Štrasburg 10. septembra (TASR) - Komisár Rady Európy (RE) pre ľudské práva Michael O'Flaherty v utorok zverejnil list zaslaný predsedovi gruzínskeho parlamentu, v ktorom žiada poslancov, aby neprijali zákon o ochrane rodinných hodnôt a maloletých, informuje spravodajca TASR.

Komisár O'Flaherty zdôraznil, že návrh predloženého zákona, ktorý bol minulý týždeň schválený v druhom čítaní, poskytuje právny základ pre diskrimináciu osôb LGBTI a je zrejme aj v rozpore s Európskym dohovorom o ľudských právach. Návrh zákona podľa O'Flahertyho podnecuje diskrimináciu osôb LGBTI tým, že ich sexuálnu orientáciu a rodovú identitu zaraďuje do jednej kategórie spolu s incestom.

O'Flaherty preto vyzval poslancov gruzínskeho parlamentu, aby sa zapojili do spolupráce s národnými a medzinárodnými partnermi s cieľom chrániť ľudské práva ľudí z komunity LGBTI a aby bojovali proti ich diskriminácii a zároveň nepoužívali rétoriku, ktorá stigmatizuje členov sexuálnych menšín.

Komisár v závere svojho listu pripomína, že návrh zákona je podobný návrhu ústavného zákona O ochrane rodinných hodnôt a maloletých, zaregistrovanému v gruzínskom parlamente 3. apríla, pri ktorom Benátska komisia dospela k záveru, že "samotný návrh prijať tento text prináša riziko, že (ešte viac) podnieti nepriateľskú a stigmatizujúcu atmosféru voči LGBTI komunite v Gruzínsku".

"Podľa judikatúry Európskeho súdu pre ľudské práva demokratická spoločnosť odmieta akúkoľvek stigmatizáciu na základe sexuálnej orientácie. Demokratická spoločnosť je postavená na rovnakej dôstojnosti jednotlivcov a je podporovaná rozmanitosťou, ktorú nevníma ako hrozbu, ale ako zdroj obohatenia," pripomína O'Flaherty vo svojom liste adresovanom Tbilisi.


(spravodajca TASR Jaromír Novak)