Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 13. október 2024
< sekcia Zahraničie

Rekordné obdobie sucha v Brazílii vystriedali dažde, hlásia obete

Muž sa brodí oblasťou zaplavenou silnými dažďami v Porto Alegre, štát Rio Grande do Sul, Brazília. Foto: TASR/AP

Oblasť strednej a juhovýchodnej Brazílie od piatku sužuje vietor s rýchlosťou 100 kilometrov za hodinu sprevádzaný intenzívnymi zrážkami.

Brazília 13. októbra (TASR) - Najmenej osem ľudí prišlo o život v dôsledku prívalových dažďov v Brazílii, uviedli tamojšie úrady v sobotu. Búrky zasiahli krajinu po období sucha, ktoré podnietilo rekordné množstvo lesných požiarov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Oblasť strednej a juhovýchodnej Brazílie od piatku sužuje vietor s rýchlosťou 100 kilometrov za hodinu sprevádzaný intenzívnymi zrážkami, ozrejmil Národný meteorologický ústav (INMET).

V najľudnatejšom brazílskom meste So Paulo zahynulo už sedem osôb, a to najmä v dôsledku padajúcich stromov a múrov, uviedla štátna civilná obrana. Rozsiahle časti metropoly zasiahli aj výpadky elektrickej energie. Podľa energetickej spoločnosti Enel je aktuálne ešte približne 1,6 milióna domácností a podnikov bez elektriny.

Po páde stromu zahynula jedna osoba aj v hlavnom meste Brazílie.

Napriek tragédiám a problémom, ktoré zapríčinilo počasie, mnohí obyvatelia krajiny privítali dažde po rekordných vyše 165 dňoch sucha, podotýka AFP. Brazília v posledných mesiacoch zažívala najhoršie sucho od začiatku zaznamenávania údajov. Podľa vyjadrení odborníkov ide o dôsledok klimatických zmien.