Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Zahraničie

Reuters: Konflikty vo vnútri ruskej opozície sa stupňujú

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Obe opozičné hnutia, jedno vedené spojencami zosnulého opozičného lídra Alexeja Navaľného a druhé na čele s kritikom Kremľa Chodorkovským, sa už v minulosti dostali do viacerých verejných sporov.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Londýn/Vilnius 14. septembra (TASR) - V rámci exilovej ruskej opozície v Európe pretrvávajú spory. Agentúra Reuters uvádza, že namiesto spoločného postupu proti režimu Vladimira Putina medzi sebou predstavitelia ruskej opozície vedú konflikty, píše TASR.

Obe opozičné hnutia, jedno vedené spojencami zosnulého opozičného lídra Alexeja Navaľného a druhé na čele s kritikom Kremľa Michailom Chodorkovským, sa už v minulosti dostali do viacerých verejných sporov. Ich najnovší konflikt je však najvypuklejší, usudzuje Reuters.

Navaľného skupina tento týždeň verejne obvinila Leonida Nevzlina, podnikateľa pôsobiaceho v Izraeli, ktorý je spojencom Chodorkovského, že nariadil útoky na Navaľného blízkych spolupracovníkov Leonida Volkova a Ivana Ždanova.

Útok sa udial v marci, keď Volkova pred jeho domom v litovskom Vilniuse napadol útočník s kladivom, pričom mu zlomil ruku a vážne poranil nohu. Navaľného spolupracovníci vo štvrtok zverejnili video, v ktorom tvrdia, že útok na Volkova si neobjednal Kremeľ, ale Nevzlin.

Nevzlin aj Chodorkovskij tieto obvinenia odmietli. Obaja ich označili za podobné tým, ktoré pochádzajú z dielne ruských tajných služieb a štátnych médií.

"Nech tieto 'materiály' najskôr vyhodnotí nezávislé vyšetrovanie, a ak to vyšetrovanie uzná za potrebné, potom súd v demokratickej krajine," uviedol Chodorkovskij na margo obvinení.

Reuters uvádza, že tieto rozpory ohrozujú už aj tak zložité snahy o vytvorenie jednotného frontu proti Kremľu, riskujú poškodenie dôveryhodnosti opozície v očiach jej priaznivcov a Západu a stavajú proti sebe dve najvýznamnejšie opozičné zoskupenia, čo môže viesť k dlhotrvajúcemu konfliktu.