Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 11. október 2024Meniny má Valentína
< sekcia Zahraničie

Po útokoch v Bejrúte sa neohlásil veliteľ jednotiek Kuds

Dym stúpa v blízkosti zhorených áut na mieste izraelského leteckého útoku v Dahíji, Bejrút, Libanon, nedeľa 6. októbra 2024. Foto: TASR/AP

Ghaní bol podľa jedného z predstaviteľov na južnom predmestí Bejrútu počas štvrtkového úderu, ktorého cieľom bol údajne vysokopostavený predstaviteľ hnutia Hizballáh Hášim Safí ad-Dín.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Teherán 7. októbra (TASR) - Veliteľ iránskych špeciálnych jednotiek Kuds Ismáíl Ghaní sa neohlásil po nedávnych útokoch v libanonskej metropole Bejrút. Informovala o tom v nedeľu agentúra Reuters s odvolaním na dvoch vysokopostavených iránskych bezpečnostných predstaviteľov, píše TASR.

Ghaní bol podľa jedného z predstaviteľov na južnom predmestí Bejrútu počas štvrtkového úderu, ktorého cieľom bol údajne vysokopostavený predstaviteľ hnutia Hizballáh Hášim Safí ad-Dín. Zdroj agentúry Reuters povedal, že Irán a Hizballáh odvtedy nevedia s Ghaním nadviazať kontakt. Dodal však, že Ghaní a Safí ad-Dín nemali naplánovanú schôdzku.

Druhý iránsky bezpečnostný predstaviteľ uviedol, že veliteľ jednotiek Kuds odcestoval do Libanonu po tom, ako pri izraelskom leteckom útoku v Bejrúte zahynul vodca Hizballáhu Hasan Nasralláh. Potvrdil, že iránske úrady sa s Ghaním nevedia skontaktovať od úderu proti Safí ad-Dínovi. Hizballáh útok na svojho vysokopostaveného predstaviteľa, ktorý mal byť údajne nástupcom Nasralláha, zatiaľ nekomentoval.

Jednotky Kuds sú zodpovedné za zahraničné operácie iránskych Revolučných gárd a dohliadajú na väzby s militantnými hnutiami na Blízkom východe, ktoré sú spojencami Teheránu.

Pri izraelskom útoku z 27. septembra zahynul okrem Nasralláha aj zástupca operačného veliteľa iránskych Revolučných gárd Abbás Nilforúšán, pripomína agentúra Reuters.