Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Zahraničie

Reuters: Rusko vyrába nový útočný dron s čínskym motorom

Ilustrčané foto. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg minulý týždeň vyzval Čínu, aby prestala podporovať vojnu Ruska na Ukrajine, a vyhlásil, že podpora Pekingu je významným faktorom pokračovania tohto konfliktu.

Kyjev 13. septembra (TASR) – Rusko začalo vlani vyrábať nový útočný dron s dlhým doletom, ktorý využíva čínske motory a súčiastky a ktorý nasadilo vo vojne na Ukrajine. S odvolaním sa na dva zdroje z európskej spravodajskej služby a zmluvné dokumenty o tom v piatok informovala tlačová agentúra Reuters.

Z informácií získaných agentúrou vyplýva, že bezpilotné lietadlá Garpija-A1 (Harpya) vyrábajú v závode IEMZ Kupol, dcérskej spoločnosti ruského štátneho zbrojárskeho koncernu Almaz-Antej. Od júla 2023 do júla 2024 ich mali vyprodukovať viac ako 2500.

Dron využívajúci čínsku technológiu má vzletovú hmotnosť menej ako 300 kilogramov a maximálny dolet 1500 kilometrov, uvádza sa vo výrobnej zmluve medzi spoločnosťou Kupol a ruským ministerstvom obrany. Sú tak podobné iránskym drohom Šáhid-136, ktoré Moskva používa na Ukrajine, napísal Reuters.

Dron Garpija "sa veľmi podobá na Šáhid", má však niekoľko odlišných častí, ako napríklad špecifický stabilizátor a motory Limbach L-550 E vyrábané v Číne, uviedla v stanovisku pre agentúru európska spravodajská služba. Zdroje z nej vzhľadom na citlivosť informácií žiadali o anonymitu pre seba i svoju tajnú službu.

IEMZ Kupol, Almaz-Antej ani ruské ministerstvo obrany nereagovali na žiadosti Reuters o vyjadrenie. Čínske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Peking prísne kontroluje export tovaru s možným vojenským využitím vrátane dronov.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg minulý týždeň vyzval Čínu, aby prestala podporovať vojnu Ruska na Ukrajine, a vyhlásil, že podpora Pekingu je významným faktorom pokračovania tohto konfliktu.