Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 6. júl 2024Meniny má Patrik, Patrícia
< sekcia Zahraničie

Diplomat: V NATO je dohoda o pomoci Kyjevu za 40 mld. eur

Ukrajinský vojak strieľa počas výcviku v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v sobotu 29. júna 2024. Foto: TASR/AP

Lídri krajín NATO podľa zdroja budúcoročnú pomoc oficiálne schvália na zasadnutí vo Washingtone, ktoré sa koná 9. až 11. júla.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Brusel 3. júla (TASR) - Členské štáty Severoatlantickej aliancie (NATO) sa dohodli, že na budúci rok poskytnú Ukrajine vojenskú pomoc vo výške 40 miliárd eur. Týždeň pred summitom NATO vo Washingtone to v stredu pre agentúru Reuters potvrdil nemenovaný európsky diplomat, uvádza TASR.

S návrhom zaistiť 40 miliárd eur ročne na financovanie vojenskej pomoci pre Ukrajinu prišiel generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý členské štáty požiadal, aby v podpore Kyjeva nepoľavovali a udržiavali ju na rovnakej úrovni ako po začiatku ruskej invázie.

Lídri krajín NATO podľa zdroja budúcoročnú pomoc oficiálne schvália na zasadnutí vo Washingtone, ktoré sa koná 9. až 11. júla.

Agentúra DPA s odvolaním sa na svoje zdroje v Aliancii napísala, že Stoltenberg spojencov nepresvedčil, aby sa zaviazali k viacročnému finančnému plánu na podporu Ukrajiny.

Dohoda údajne nepadla ani v otázke rozdelenia finančných nákladov - členské štáty iba nejasne stanovili, že rolu by mal hrať hrubý domáci produkt (HDP) krajiny. Ďalšie príspevky pre Ukrajinu by sa podľa európskeho diplomata mohli prehodnotiť na budúcich summitoch NATO.

Spojenci Aliancie sa tiež rozhodli, že v priebehu budúceho roka vypracujú dve správy s cieľom zistiť, ktorá krajina čo dodáva Ukrajine. Zámerom je snaha splniť požiadavku na väčšiu transparentnosť v súvislosti s rozdelením záťaže v NATO, uviedol nemenovaný zdroj pre Reuters. To chcú podľa neho dosiahnuť prostredníctvom pomerných príspevkov.

Očakáva sa, že lídri na washingtonskom summite prijmú plán na koordináciu vojenskej pomoci Ukrajine v rámci formálnej misie s názvom Bezpečnostná pomoc a výcvik NATO pre Ukrajinu (NSATU). Misia NSATU predstavuje vôbec prvé poskytnutie tohto typu pomoci Kyjevu v rámci oficiálnych štruktúr NATO.

Doteraz sa pomoc koordinovala cez neformálnu kontaktnú skupinu pre obranu Ukrajiny vedenú Spojenými štátmi. Toto tzv. zoskupenie Ramstein - názov odvodený od leteckej základne v Nemecku - bude naďalej slúžiť ako politické fórum, NATO však prevezme vojenskú správu, ktorá riadi dodávky zbraní a výcvik ukrajinských vojakov.