Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 5. júl 2024Meniny má Cyril a Metód
< sekcia Zahraničie

Reynders vyzval Maďarsko, aby sa pripojilo k Európskej prokuratúre

Didier Reynders, archívna snímka Foto: TASR/AP

Z 27 členských štátov EÚ sa len päť krajín nezúčastňuje na práci Európskej prokuratúry, a to Dánsko, Írsko, Maďarsko, Poľsko a Švédsko.

Budapešť 12. mája (TASR) - Eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders vyzval v utorok v Bruseli maďarskú ministerku spravodlivosti Judit Vargovú, aby Maďarsko buď prehodnotilo svoj postoj k pripojeniu sa k Európskej prokuratúre (EPPO), alebo sa s novým protikorupčným úradom eurospoločenstva aspoň snažilo vytvoriť dobrú spoluprácu. Informovali o tom v stredu zhodne spravodajský server hu.euronews.com a internetové vydanie ľavicového denníka Népszava.

Spravodajský server portfolio.hu v tejto súvislosti konštatoval, že maďarská vláda sa doposiaľ odmietala pripojiť k EPPO s odvolávaním sa na otázku suverenity a s odôvodnením, že maďarská ústava deleguje doma vyšetrovaciu právomoc do rúk generálnej prokuratúry (Legfőbb Ügyészség).

Vo februári sa konala v Maďarsku on-line konferencia o založení a fungovaní EPPO, pričom v tom čase už prebiehali rokovania medzi predstaviteľmi EPPO a maďarskej vlády týkajúce sa technických základov vzájomnej spolupráce, avšak detaily neprenikli na verejnosť, píše portfolio.hu.

Z 27 členských štátov EÚ sa len päť krajín nezúčastňuje na práci EPPO, a to Dánsko, Írsko, Maďarsko, Poľsko a Švédsko.