Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 6. október 2024Meniny má Natália
< sekcia Zahraničie

Rezort obrany: Informovať o témach ohľadom DCA je teraz predčasné

Na snímke vicepremiér SR a minister obrany SR Robert Kaliňák (SMER-SD) prichádza na 40. rokovanie vlády SR v Bratislave v stredu 26. júna 2024. Foto: TASR - Pavol Zachar

Minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) po nástupe do funkcie informoval, že dohodu o obrannej spolupráci s USA (DCA) uzavretú v roku 2022 bude nutné upraviť.

Bratislava 29. júna (TASR) - Ministerstvo obrany (MO) SR považuje v súčasnosti za predčasné informovať o konkrétnych témach, ktorých by sa mohli týkať možné zmeny v dohode o obrannej spolupráci SR s USA (DCA). Ako zdôvodnilo, Slovensko si za posledné mesiace v téme zmien v rámci zmluvy vybudovalo určitú pozíciu, ktorú nechce v rámci rokovacích procesov ohroziť. Pre TASR to uviedli z tlačového oddelenia rezortu.

"MO SR nepristupuje k zmene zmluvného rámca DCA ľahkovážne. Amerických partnerov sme korektne informovali, že s niektorými časťami DCA a ich následnou praktickou interpretáciou nie sme spokojní. Americká strana je zároveň o zmenách ochotná rokovať," skonštatoval rezort.

Minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) po nástupe do funkcie informoval, že dohodu o obrannej spolupráci s USA (DCA) uzavretú v roku 2022 bude nutné upraviť. Zmluvu vtedy označil za nešťastne naformulovanú.

Dohoda upravuje napríklad využitie vojenských letísk Malacky-Kuchyňa a Sliač americkými ozbrojenými silami. Mala by platiť desať rokov. Potom zostáva platná alebo ju možno vypovedať s ročnou výpovednou lehotou.