Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 1. október 2024Meniny má Arnold
< sekcia Zahraničie

Rezorty diplomacie EÚ rokovali o situácii v Libanone

Na snímke Josep Borrell. Foto: TASR/AP

Eštok informoval o pripravenosti na evakuáciu občanov SR z Libanonu a zároveň o ďalšej humanitárnej pomoci Slovenska pre obyvateľov Libanonu na zmiernenie dôsledkov prebiehajúcej eskalácie.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Brusel/Bratislava 30. septembra (TASR) – V súvislosti s eskaláciou napätia na Blízkom východe inicioval v pondelok vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell neformálnu videokonferenciu zástupcov rezortov diplomacií členských štátov Únie. Na online rokovaní sa zúčastnil aj štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Marek Eštok. TASR o tom informoval komunikačný odbor MZVAEZ.

Eštok informoval o pripravenosti na evakuáciu občanov SR z Libanonu a zároveň o ďalšej humanitárnej pomoci Slovenska pre obyvateľov Libanonu na zmiernenie dôsledkov prebiehajúcej eskalácie.

"Situácia na Blízkom východe je veľmi vážna. Je potrebné zintenzívniť tlak na okamžité dosiahnutie prímeria medzi Izraelom a (libanonským militantným hnutím) Hizballáhom a pracovať na deeskalácii napätia v regióne," uviedol štátny tajomník MZVAEZ SR.

Predstavitelia rezortov diplomacií na mimoriadnom zasadnutí opätovne vyzvali na okamžité prímerie medzi Izraelom a Hizballáhom a vyjadrili znepokojenie nad rastúcim počtom civilných obetí. Nabádali na zvýšenie humanitárnej pomoci obyvateľom Libanonu.

Zástupcovia ministerstiev zahraničných vecí súčasne podporili úlohu mierovej misie Organizácie Spojených národov v Libanone (UNIFIL). Vyjadrili pripravenosť ďalej podporovať Libanon pri konsolidácii jeho štátnych inštitúcií a obnove krajiny, ako aj pri posilnení libanonskej armády, ktorá je kľúčovým prvkom pri udržaní dlhodobej stability v regióne. Diskusia sa zamerala tiež na koordináciu členských štátov EÚ pri prípadnej evakuácii občanov z Libanonu, dodáva MZVAEZ.