Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 5. júl 2024Meniny má Cyril a Metód
< sekcia Zahraničie

Eurokomisári prídu do Maďarska dva mesiace po prevzatí predsedníctva

Ilustračná snímka Foto: TASR

Oficiálnym dôvodom odloženia návštevy kolégia komisárov v Budapešti je kolízia termínov.

Brusel 27. júna (TASR) — Návšteva členov Európskej komisie v Maďarsku, ktoré od 1. júla prevezme rotujúce predsedníctvo v Rade EÚ, sa neuskutoční začiatkom júla, ale až na jeseň. Posunuté bude zrejme takisto vystúpenie maďarského premiéra Viktora Orbána ako predstaviteľa predsedníckej krajiny v Európskom parlamente. Uviedla to vo štvrtok maďarská redakcia Rádia Slobodná Európa/Rádia sloboda (RFE/RL), informuje TASR na základe správy agentúry APA.

Oficiálnym dôvodom odloženia návštevy kolégia komisárov v Budapešti je kolízia termínov. Komisári chceli prísť 4. a 5. júla, zatiaľ čo Maďarsko navrhlo 11. júl. Obe strany sa nakoniec dohodli, že stretnutie odložia na september, uviedla stanica s odvolaním sa na dobre informované zdroje.

Eurokomisári zvyknú navštíviť predsednícku krajinu v prvých dňoch po začiatku jej polročného mandátu. Odloženie cesty o niekoľko mesiacov je veľmi zriedkavé, konštatuje RFE/RL. Naposledy sa tak stalo vlani na začiatku španielskeho predsedníctva, dôvodom však boli predčasné parlamentné voľby.

Orbánovo vystúpenie na ustanovujúcej schôdzi Európskeho parlamentu, na ktorom chcel predstaviť program maďarského predsedníctva, bolo pôvodne plánované na 17. júla, pravdepodobne sa však odloží tiež až na jeseň. Dôvodom je nabitý program júlovej schôdze, ktorá sa koná krátko po voľbách do EP. V tomto prípade však ešte nepadlo definitívne rozhodnutie.