Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Aktivisti poliali Španielske schody v Ríme červenou farbou

Na snímke aktivisti poliali červenou farbou Španielske schody na protest proti násiliu páchanému na ženách v Ríme v stredu 26. júna 2024. Foto: TASR/AP

Aktivisti — šesť mužov a žien — uviedlo, že červená farba, do ktorej si namočili aj ruky, predstavuje krv obetí femicíd, teda vrážd žien páchané ich bývalými alebo súčasnými partnermi.

Rím 26. júna (TASR) — Talianska polícia zadržala v stredu niekoľko aktivistov zo skupiny Bruciamo Tutto (Všetko spáľme), ktorí poliali svetoznáme Španielske schody v Ríme červenou farbou, aby upozornili na násilie páchané na ženách. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

Aktivisti — šesť mužov a žien — uviedlo, že červená farba, do ktorej si namočili aj ruky, predstavuje krv obetí femicíd, teda vrážd žien páchané ich bývalými alebo súčasnými partnermi. Predtým, ako ich odviedla polícia, držali hárky papiera s menami nedávnych obetí.

"Toto je ich krv — masaker, ktorý spoločnosť odmieta vidieť. Ako keby bolo normálne zomrieť rukou svojho manžela, partnera alebo syna," uviedla skupina vo vyhlásení. Dodala, že farba použitá pri proteste je zmývateľná. Po proteste ju odstránili komunálni pracovníci.

Názov aktivistickej skupiny je inšpirovaný výzvou sestry 23-ročnej Giulie Cecchettinovej, študentky, ktorú 11. novembra 2023 zavraždil jej bývalý priateľ. Prípad vyvolal v Taliansku pobúrenie. "Nedržte minútu ticha za Giuliu, všetko spáľte," vyhlásila vtedy Elena Cecchettinová a vyzvala na vzburu proti kultúre, ktorá takéto násilie umožňuje.

Španielske schody, ktoré vedú ku kostolu Trinita dei Monti, boli postavené v roku 1723 – 1726 a sú jednou z najznámejších turistických atrakcií Ríma.

Známe pamätihodnosti sa čoraz viac využívajú ako miesta na protesty, aby pritiahli väčšiu pozornosť. Talianska vláda nedávno zvýšila tresty za poškodzovanie pamiatok, konštatovala agentúra AFP.