Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 16. október 2024Meniny má Vladimíra
< sekcia Zahraničie

Rok po voľbách vnímajú poľskí voliči Tuskovu vládu skôr pozitívne

Na archívnej snímke Donald Tusk. Foto: TASR - Pavol Zachar

V prieskume viac ako 38 percent respondentov uviedlo, že kroky Tuskovej vlády vnímajú pozitívne. Neutrálne stanovisko malo 27,6 percenta opýtaných a 32,5 percenta vyjadrilo nespokojnosť.

Varšava 15. októbra (TASR) - Väčšina poľských voličov vníma rok po parlamentných voľbách vládu premiéra Donalda Tuska pozitívne. Menej spokojní sú už s tempom plnenia predvolebných sľubov, ktoré väčšina oslovených považuje za nedostatočné. Vyplýva to z prieskumu agentúry United Surveys pre denník Gazeta Prawna a rádio RMF FM. TASR informuje podľa agentúry PAP.

V prieskume viac ako 38 percent respondentov uviedlo, že kroky Tuskovej vlády vnímajú pozitívne. Neutrálne stanovisko malo 27,6 percenta opýtaných a 32,5 percenta vyjadrilo nespokojnosť s Tuskovou vládou.

Jedným z najvýznamnejších výsledkov prieskumu je však pomerne vysoká nespokojnosť s plnením sľubov. Až 56,7 percenta opýtaných uviedlo, že sú nespokojní s tempom plnenia predvolebných sľubov. Spokojných je 40 percent respondentov.

Pre podporovateľov súčasnej koalície sú najdôležitejšími témami zdravotníctvo, reforma súdneho systému, zvýšenie prístupu k interrupciám a zrušenie cirkevného fondu, ktorým štát financuje náboženské organizácie.

Zdravotníctvo je hlavnou prioritou aj pre stúpencov opozície, za ktorým nasleduje znižovanie daní, modernizácia poľskej armády a energetická transformácia.

Voľby do dolnej komory parlamentu (Sejmu) v októbri 2023 vyhrala strana Právo a spravodlivosť (PiS) vtedajšieho premiéra Morawieczkého. Nedokázala však zostaviť vládu, ktorú vytvorila opozícia na čele s Tuskom zložená z Občianskej koalície (KO), strany Ľavica a zoskupenia Tretia cesta.

Na rozdiel od vlády PiS je Tuskova vláda proeurópska a usiluje sa o zvrátenie kontroverzných súdnych reforiem.

Vláda je preto v neustálom konflikte s prezidentom Andrzejom Dudom, ktorý je blízkym spojencom PiS. Duda vláde vetoval viacero dôležitých zákonov a odmieta spolupracovať pri výmene viac ako 50 veľvyslancov.

Radoslaw Markowski z Inštitútu politických štúdií Poľskej akadémie vied uviedol, že hoci vláda začala obnovovať právny štát, nekoná dostatočne rázne. "Netrpezlivosť rastie a ľudia s vládou nie sú takí spokojní ako by mohli byť," vyhlásil.

Markowski pozitívne zhodnotil návrat Poľska k spolurozhodovaniu o veciach EÚ a odblokovanie zmrazených európskych fondov. Poukazuje však na to, že vláda stále neliberalizovala prísny interrupčný zákon.