Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Zahraničie

Rokovania o prímerí v Gaze prerušili, budú pokračovať na budúci týždeň

Palestínčania opúšťajú severnú štvrť mesta Chán Júnis v Pásme Gazy po tom, čo ich izraelská armáda vyzvala, aby okamžite opustili túto oblasť v nedeľu 11. augusta 2024, ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Rokovania medzi Izraelom a sprostredkovateľmi sa začali vo štvrtok. Palestínske hnutie Hamas sa na nich priamo nezúčastnilo, je však o ich priebehu informované.

Dauha/Washington 16. augusta (TASR) - Rokovania o prímerí v Pásme Gazy v katarskej Dauhe boli v piatok prerušené a účastníci sa majú znova stretnúť na budúci týždeň v egyptskej Káhire. TASR o tom informuje podľa agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na vyhlásenie vyjednávačov z Egypta, Kataru a USA.

Títo sprostredkovatelia v spoločnom vyhlásení uviedli, že Washington predstavil nový návrh, ktorý nadväzuje na výsledky z uplynulého týždňa. Vypĺňa medzery medzi stranami konfliktu spôsobom, ktorý umožní rýchle zavedenie dohody do platnosti. Vyjednávači sa týmto návrhom budú zaoberať v najbližších dňoch, uviedli krajiny.

"Cesta je teraz nastavená na tento výsledok, záchranu životov, úľavu pre obyvateľov Gazy a zmiernenie regionálneho napätia," uviedli.

Predstaviteľ Izraela uviedol, že delegácia jeho krajiny sa v piatok vráti domov. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu sa v pondelok stretne s americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom.

Rokovania medzi Izraelom a sprostredkovateľmi sa začali vo štvrtok. Palestínske hnutie Hamas sa na nich priamo nezúčastnilo, je však o ich priebehu informované.