Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Zahraničie

Rokovania o prímerí v Pásme Gazy sa skončili, dohodu nepriniesli

Palestínčania sa modlia pri telách svojich príbuzných zabitých počas izraelského bombardovania Pásma Gazy, v nemocnici v meste Dajr al-Balah 22. augusta 2024. Foto: TASR/AP

Cieľom rokovaní bolo prímerie a výmena rukojemníkov zadržiavaných Hamasom v Pásme Gazy za palestínskych väzňov v Izraeli.

Káhira 26. augusta (TASR) - Nedeľné rokovania medzi palestínskym militantným hnutím Hamas a Izraelom v egyptskej Káhire nepriniesli žiadnu dohodu. Obe strany údajne nesúhlasili s viacerými kompromisnými návrhmi. TASR informuje podľa agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na dva egyptské bezpečnostné zdroje.

Cieľom rokovaní bolo prímerie a výmena rukojemníkov zadržiavaných Hamasom v Pásme Gazy za palestínskych väzňov v Izraeli. Delegácia Hamasu do Káhiry priletela, avšak rokovaní sa priamo nezúčastnila. Rozhovory sprostredkovali Spojené štáty, Egypt a Katar.

Predstavitelia Hamasu už skôr informovali, že nové podmienky Izraela odmietajú. Medzi kľúčové sporné body patrila najmä izraelská prítomnosť v tzv. filadelfskom koridore - úzkom 14,5 kilometra dlhom úseku pozdĺž južných hraníc Pásma Gazy s Egyptom.

Hamas tvrdí, že Izrael ustúpil od záväzku stiahnuť svoje vojská z tohto koridoru, pričom predložil ďalšie nové podmienky vrátane kontroly vysídlených Palestínčanov, ktorí sa po začatí platnosti prímeria vrátia do hustejšie obývanej severnej časti enklávy.