Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia Zahraničie

Rokovania o zostavení vlády v Belgicku sa predlžujú do štvrtka

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Zástupcovia strán sa nedokázali dohodnúť na návrhu De Wevera a v pondelok tak prerušili rokovania, informovali belgické médiá.

Brusel 19. augusta (TASR) - Predseda Novej flámskej aliancie (N-VA) Bart De Wever, ktorého kráľ Filip poveril úlohou zostavovateľa novej federálnej vlády, dostal v pondelok na túto úlohu viac času - až do štvrtka, oznámil kráľovský palác. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

De Wever sa snaží vytvoriť koalíciu medzi piatimi stranami - Novou flámskou alianciou (N-VA), flámskou sociálnodemokratickou stranou Vooruit, flámskymi kresťanskými demokratmi (CD&V), frankofónnym liberálnym Reformným hnutím (MR) a frankofónnou kresťanskodemokratickou stranou Zapojení.

"Pán De Wever podal kráľovi správu o svojej misii s cieľom vytvoriť novú vládu. Ďalšia audiencia je naplánovaná na štvrtok 22. augusta večer," uviedol palác.

Koalícia, ktorú sa De Wever usiluje vytvoriť, sa nazýva "arizonská koalícia", píše Reuters. Ide o odkaz na vlajku amerického štátu Arizona, ktorá pozostáva z modrej, červenej, žltej a oranžovej farby, teda z farieb strán zúčastnených na rokovaniach.

Zástupcovia strán sa nedokázali dohodnúť na návrhu De Wevera a v pondelok tak prerušili rokovania, informovali belgické médiá.

Palác neposkytol žiadne detaily o rokovaniach, avšak podľa belgických médií sa týkajú sociálno-ekonomických reforiem, najmä reformy trhu práce, dôchodkovej a daňovej reformy.

Strany sa údajne snažia dohodnúť na rozsiahlej reforme zdaňovania finančných aktív vrátane zavedenia desaťpercentnej dane z kapitálových výnosov z predaja finančných aktív, ako napríklad akcií a dlhopisov (s oslobodením prvých 6000 eur z kapitálových výnosov).

Ďalšími návrhmi sú zníženie zrážkovej dane z finančných aktív z 30 percent na 25 percent a rozšírenie oslobodenia od dane z vkladných knižiek aj na iné finančné sporiace účty, štátne dlhopisy a iné formy príjmov s pevným výnosom.

Belgicko drží svetový rekord v dĺžke zostavovania vlády, najdlhší proces trval 541 dní, a to v rokoch 2010 a 2011, píše Reuters.