Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Zahraničie

Roskomnadzor sa usiluje zabrániť zverejneniu rozhovoru so Zelenským

Na archívnej snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas prejavu k národu, v Kyjeve na Ukrajine v piatok 25. februára 2022. Foto: TASR/AP

S týmito tvrdeniami prišla BBC a DPA.

Moskva 27. marca (TASR) - Ruská federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) sa usiluje zabrániť ruským médiám zverejniť rozhovor s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. TASR o tom informuje na základe správ z agentúr DPA a stanice BBC.

"Roskomnadzor ruské médiá upozorňuje na nevyhnutnosť zdržať sa zverejnenia tohto rozhovoru," uviedla služba vo vyhlásení. Roskomnadzor podľa svojich vyjadrení takisto posúdi všetky média, ktoré rozhovor s ukrajinským prezidentom uskutočnili, s cieľom určiť "rozsah zodpovednosti a opatrení" prijatých v reakcii na tento rozhovor.

Medzi novinármi, ktorí nedávno prostredníctvom videokonferencie hovorili so Zelenským, je reportér denníka Kommersant, i novinári nezávislého webu Meduza a nezávislej ruskej televíznej stanice Dožď. Meduza a Dožď sú v Rusku zablokované.

Medusa predmetný rozhovor vo Zelenským v nedeľu zverejnila aj napriek upozorneniu zo strany Roskomnadzora, píše AFP. Tento nezávislý web je dostupný pomocou alternatívnych pripojení na internet a zo zahraničia, dodáva agentúra.

Od 4. marca v Rusku platí zákon o trestnom postihu za "falošné správy" o ruskej armáde. Viaceré médiá po prijatí zákona oznámili, že ukončujú svoju činnosť, alebo nebudú písať o vojne.