Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 19. október 2024Meniny má Kristián
< sekcia Zahraničie

Rozsah blednutia koralov počas súčasnej vlny je rekordný

Archívna snímka. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

Súčasná vlna blednutia, štvrtá od roku 1998, prekonala predchádzajúci rekord (65,7 percenta) z rokov 2014 - 2017 za polovičný čas.

Washington 18. októbra (TASR) — Globálne blednutie koralov, ktoré sa spustilo minulý rok, dosiahlo najväčší rozsah od začiatku pozorovaní a stále pokračuje. Od začiatku roka 2023 do 10. októbra 2024 bolo blednutím spôsobeným z tepelného stresu postihnutých približne 77 percent koralových útesov, uviedol v piatok v e-maili pre agentúru AFP Derek Manzello z amerického Národného úradu pre oceány a atmosféru (NOAA).

Súčasná vlna blednutia, štvrtá od roku 1998, prekonala predchádzajúci rekord (65,7 percenta) z rokov 2014 - 2017 za polovičný čas.

Koraly sú morské bezstavovce tvorené polypmi. Majú symbiotický vzťah s riasami, ktoré žijú v ich tkanive a poskytujú im primárny zdroj potravy; zodpovedné sú aj za ich sfarbenie. Keď je však voda príliš teplá — napríklad počas horúčav, ktoré v minulom roku zasiahli oblasti od Floridy po Austráliu — koraly riasy vypudia a vyblednú, čím sú náchylnejšie na choroby a hrozí im odumretie.

NOAA sleduje tepelný stres na základe satelitných meraní od roku 1985. Manzello uviedol, že NOAA má potvrdené masové blednutie koralov zo 74 krajín alebo území od februára 2023. Ide o oblasti na oboch pologuliach v Atlantickom, Tichom a Indickom oceáne.

Podľa Svetového fondu na ochranu prírody (WWF) je od koralových útesov závislých približne 850 miliónov ľudí na celom svete — poskytujú im obživu a chránia pobrežia pred eróziou. Zároveň sú domovom viac ako štvrtiny morských druhov živočíchov.